Reakcija Udruženja žrtava svjedoka genocida i Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa"
ŽELJKA CVIJANOVIĆ DOBRO ZNA DA SRPSKA STRANA NIKADA NIJE BILA ZA ZABRANU ILI SPRIJEČAVANJE, NEGIRANJA GENOCIDA, HOLOKAUSTA I DRUGIH RATNIH ZLOČINA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. Dec 2021. 12:12:04
Željka Cvijanović Ćosićeviski laže
(Foto: Screenshot Bnet)


Povodom natpisa u medijima a u vezi sa intervjuom koji je dala predsjednica entiteta rs Izraelskom listu Haaretz u kojem je, između ostalog, navela da "srpska strana ne negira genocid i da je za svako rješenje koje dogovore partneri u BiH."

Podsjećamo predsjednicu entiteta rs da, srpska strana: nikada nije bila za bilo kakvo rješenje niti bilo kakav dogovor na nivou BiH kojim bi se zabranilo ili spriječilo, negiranje genocida, holokausta i drugih ratnih zločina.

Inicijative su postojale od 2007. godine od strane zastupnika iz FBiH ali od strane zastupnika iz rs se nije dozvolila ni rasprava na tu temu a kamoli donošenje zakona.

Takođe, kada predsjednica već govori o žrtvama, odnosno da je žrtva žrtva i da se moraju jednako tretirati, kako je moguće da zakon o pravima žrtava torture entiteta rs definiše logor Omarska kao "sabirni centar", pored činjenice da se u svim presudama govori o klasičnom logoru u kojem su počinjena najveća zvjerstva nad nesrpskim stanovništvom prijedorske regije, dok sa druge strane mjesta zatočenja u kojima su Srbi stradali karakteriše kao logor iako ne postoji niti jedna presuda koja bi to potvrdila.

Zar je to dijalog koji nam predlaže predsjednica entiteta rs.

Prije bi se reklo da se radi o Ćosićevom lažnom patriotizmu, - piše u reakciji Udruženja žrtava svjedoka genocida i Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa".