AMERIČKA ADVOKATICA ZANA BAJRIĆ PORIJEKLOM IZ BIH UPUTILA PISMO SENATORU ZBOG ŽELJKE CVIJANOVIĆ, A STIGAO JE I NJEGOV ODGOVOR
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 06. Dec 2021. 16:12:30


Zana Bajrić smatra da Sjedinjene Američke Države nisu trebale odobriti vizu predsjednici RS-a, a kao razlog navodi to što ne poštuje zakone Bosne i Hercegovine i što negira genocid.

Američka advokatica bosanskohercegovačkog porijekla Zana Bajrić je u pismu republikanskom senatoru Chucku Grassleyju negodovala zbog posljednje posjete predsjednice RS-a Željke Cvijanović (SNSD) SAD-u, a potom se oglasio i sam senator Grassley.

Bajrić smatra da njegov odgovor nije adekvatan i da Sjedinjene Američke Države nisu trebale odobriti vizu Cvijanović. Kao razlog zašto tako misli istakla je to što ne poštuje zakone Bosne i Hercegovine i što negira genocid. Kako je navela, dozvola da posjeti SAD je u suprotnosti s principima demokratije.

Grassley je u odgovoru Bajrić istakao da razumije njenu zabrinutost te da je saglasan da nadležni u SAD-u trebaju poslati poruku da negiranje genocida i prijetnje secesijom nisu prihvatljivi.

Napomenuo je da je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida u Srebrenici, ali da je u Republici Srpskoj ne žele primjenjivati.

Podsjetio je i na to da je u izvještaju američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Departmenta) za prošlu godinu istaknuto da u ovom entitetu postoje zvaničnici koji poriču da se genocid desio. Poručio je da se Cvijanović nije susrela sa, kako je naveo, prominentnim zvaničnicima.

- Svjestan sam da se posjeta desila, ali srećom, ona se nije mogla sastati s prominentnim zvaničnicima. Nadležni imaju pravo da ne izdaju vizu i sankcionišu one koji ugrožavaju mir i ljudska prava te će vaši komentari biti od pomoći prilikom donošenja zakona koji se odnose na američko vanjskopolitičko djelovanje prema Bosni i Hercegovini, zaključio je senator Grassley.