Dr. Ceriću stigao je odgovor od Američkog jevrejskog komiteta
AMERIČKI JEVREJSKI KOMITET: OPASNE NAMJERE SRPSKIH I HRVATSKIH NACIONALISTA U BIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. Dec 2021. 15:12:12


Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage.

Dr. Mustafa Cerić je početkom decembra uputio pismo europskim rabinima u vezi zahtjeva u Domu naroda BiH za ukidanje Inzkovog Zakona o zabrani negiranja holokausta i genocida u Bosni i Hercegovini.

Stigao je odgovor od Američkog jevrejskog komiteta (AJC), kojeg je dr. Cerić danas podijelio kroz status na društvenim mrežama, a koji prenosimo u nastavku:

- Tekst izjave Američkog Jevrejskog Komiteta (AJC), kao odgovor na naše pismo europskim rabinima od 02.12.2021. u vezi srpsko-hrvatskog saveza u zahtjevu u Domu naroda Parlametarne skupštine Bosne i Hercegovine za ukidanje Inckovog zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini:

“Valentin Inzko je prije svog odlaska sa mjesta visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu na odgovarajući način izmijenio krivični zakon zemlje kako bi propisao kazne za one koji sudjeluju u poricanju genocida.

Ova mjera je u skladu sa zakonodavstvom u mnogim drugim evropskim državama, s namjerom da sankcioniše one koji bi poricali Holokaust ili druge genocide, poput onoga što je zadesilo bosanske muslimane tokom jugoslovenskih ratova.

Posljednjih dana, hrvatski i srpski nacionalistički lideri u Bosni i Hercegovini udružili su snage kako bi glasali za uklanjanje ove zabrane iz krivičnog zakona.

Američki Jevrejski Komitet smatra da je ovo pogrešna i opasna mjera koja će ohrabriti one koji bi namjerno iskrivili i poricali ove tragične historijske činjenice i prijetili da naruše etničku ravnotežu zemlje, koja je na snazi od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.”