HAZU BIH I BANU: RAVNOPRAVNO I S POVJERENJEM I UVAŽAVANJEM MOŽEMO RIJEŠITI BROJNE PROBLEME
Autor: BANU
Objavljeno: 16. Dec 2021. 13:12:41


U srijedu, 15.12.2021.godine u Mostaru je potpisan Sporazum o saradnji između Hrvatske akademije za nauku i znanosti u BiH (HAZU BiH) i Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU). Sporazum su potpisali predsjednik HAZU-a akademik Mladen Bevanda i predsjednik BANU-a akademik Mehmed Akšamija.

Sporazum, kao takav, predstavlja novi kvalitetni iskorak u odnosima između dvije Akademije. Bio je cilj napraviti odgovarajući Sporazum o saradnji, vjerujući da će takav Sporazum potaknuti još i više promicanje nauke, umjetnosti, kulture i obrazovanja među Akademijama, ali da će biti i u funkciji i razvoja BiH u cjelini. Po izjavama oba predsjednika, ovaj Sporazum je urađen na načelima jednakopravnosti, međusobnog uvažavanja, razumijevanja, poštovanja i maksimalnog povjerenja, a naravno i što plodnije saradnje.

Akademik Mladen Bevanda je istakao .... “kako Akademije u ovaj projekt ulažu s velikim povjerenjem, svjesne da boljitku puno više mogu pridonijeti zajednički nego pojedinačno... Želimo vidjeti ljepšu Bosnu i Hercegovinu. Umjesto stvaranja razdora i nepovjerenja, želimo pružiti ruku suradnje svima onima koji žele dobro ovoj zemlji i svim ljudima kojima je danas potrebna lijepa riječ, razgovor, dijalog i tolerancija, što ćemo mi i promicati.”

Predsjednik BANU-a akademik Mehmed Akšamija je naglasio kako je riječ o “prvom iskoraku gdje želimo u okviru ravnopravnog djelovanja postići jedinstvene rezultate. Nas politika ne zanima. Zanima nas znanost, kultura, umjetnost i obrazovanje... Bit ćemo pozitivan primjer saradnje i nastojat ćemo tražiti zajedničke puteve i ujedno trasirati širi zajednički put, a u maksimalnom razumijevanju doći do kvalitetnih rezultata obostrano prihvatljivih.”