ODRŽANA PRVA IZBORNA SKUPŠTINA SAVEZA BOSANSKOHERCEGOVAČKIH UDRUŽENJA U AUSTRIJI „CONSILIUM BOSNIACUM“
Autor: B.net
Objavljeno: 21. Dec 2021. 14:12:20


Kao još jedan važan dan u historiji bosanskohercegovačke dijaspore u Austriji ostat će zabilježen 18. decembar 2021. godine, kada je savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ održao svoju prvu izbornu skupštinu. Zbog korona-pandemije skupština je održana online, a počasni gosti bili su ambasador BiH u Austriji prof. dr. Kemal Kozarić i Ahmed Husagić iz pokreta „Snaga domovine“, koji su se kratko obratili prisutnima.

Finansijski, kao i izvješaj o radu skupština je jednoglasno usvojila, te izabrala 25 osoba iz 10 austrijskih gradova u upravni i prošireni odbor Saveza. Consilium Bosniacum je od svog osnivanja 2019. godine uspješno organizirao i podržao javne skupove, promocije knjiga, naučna predavanja, izložbe, kulturne večeri, komemoracije itd. Neke od osoba, koje su uzele učešće na projektima Saveza su Wolfgang Petritsch, Željko Komšić, Janja Beč-Neumann, Abdulah Sidran, Josip Pejaković, Amir Duranović itd.
Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“ je osnovan 30. marta 2019. godine sa sjedištem u Beču. Osnivači Saveza su 21 bosanskohercegovačko udruženje u Austriji. Savez je nastao kao rezultat petnaestomjesečne inicijative predstavnika više bosanskohercegovačkih udruženja i istaknutih pojedinaca u Austriji.

Consilium Bosniacum je zamišljen kao platforma za dijalog i umrežavanje, koja bi poticala i obnavljanja historijske veze i prijateljstvo između Austrije i Bosne i Hercegovine i njenih naroda, te koja bi ujedno pozitivno utjecala na društvene procese u užem i širem smislu.

Savez ostvaruje svoje ciljeve kroz organiziranje ili podršku različitih inicijativa i projekata iz oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti, ekonomije, politike, medija, nauke i sporta.

Članovi upravnog odbora Saveza:
Damir Saračević (Linz) – predsjednik
Dževad Majdančić (Beč) – potpredsjednik
Ajdin Karajko (Spittal/Drau) – blagajnik
Ramzija Kanurić-Oraščanin (Salzburg) – zamjenica blagajnika
Esma Diman-Murselović (Beč) – sekretar
Admir Mehmedović (Traismauer) – zamjenik sekretara

Članovi proširenog odbora Saveza:
Mirsada Župani (St. Pölten)
Azra Hodžić-Kadić (Beč)
Izet Kurtalić (Salzburg)
Mustafa Selimspahić (Enns)
Edib Omerović (Beč)
Ramiz Džiho (Klagenfurt)
Mensur Imširović (Klagenfurt)
Muamer Džanković (Beč)
Kabir Sokullu (Beč)
Adnan Meheljić (Beč)
Emil Lagumdžić (Beč)
Midhad Kadić (Beč)
Hurem Avdić (Schwechat)
Ervin Hukarević (Ferlach)
Aladin Mujović (Beč)
Eldin Bajrić (Beč)
Damir Hamzić (Linz)
Zahid Radmilović (Salzburg)
Damir Jaranović (Beč)

Izvor: Consilium Bosniacum – Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji