REISU-L-ULEMA KAVAZOVIĆ U POSJETI KRALJEVINI SAUDIJSKOJ ARABIJI
Autor: Preporod.info
Objavljeno: 05. Jan 2022. 18:01:37


Na poziv Fondacije Kralj Fejsal reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović boravi u posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

U jutarnjim satima reisu-l-ulema se sastao sa ministrom vjerskih pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Abdullatif Al-Asheikhom i njegovim pomoćnicima. Na sastanku se razgovaralo o realizaciji protokola o saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Ministarstva za islamska pitanja, da'vu i upućivanje Kraljevine Saudijske Arabije, koji je potpisan toko nedavne posjete ministra Al-Asheikha Bosni i Hercegovini.

Ove godine reisu-l-ulema Kavazović je imenovan u komisiju za izbor dobitnika nagrade za zasluge islamu koju svake godine dodjeljuje Fondacija Nagrada Kralj Fejsal. Danas će reisu-l-ulema učestvovati u radu komisije kojom predsjedava emir regije Mekka, nj.v. princ Halid bin Fejsal i učestvovati u ceremoniji proglašenje dobitnika ovogodišnje nagrade Kralj Fejsal.

U komisiji su pored reisu-l-uleme Kavazovića istaknuti autoriteti iz svijeta islama: generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC-OCI) u Džidi, Hissein Brahim Tahaa, generalni sekretar Muslimanske svjetske lige- Er-Rabita, dr. Mohammad Al-Issa, rektor Univerziteta El-Azhar dr. Muhamed el-Mahrasavi, generalni sekretar Er-Rabite el-Muhamedijje u Magribu, dr. Ahmed Ibadi, generalni sekretar Asocijacije međunarodnog islamskog prava dr. Kutb Sano i rektor Univerziteta Fatani dr. Ismail Lutfi Džefak.

Nagrada Kralja Fejsala je godišnja nagrada koju dodjeljuje Fondacija Kralja Fejsala, a dodjeljuje se „posvećenim muškarcima i ženama čiji doprinosi čine pozitivnu razliku“. Fondacija dodjeljuje nagrade u pet kategorija: služenje islamu, islamske nauke, arapski jezik i arapska književnost, prirodne nauka i medicina. Tri od pobrojanih se smatraju najprestižnijim nagradama u muslimanskom svijetu.

U Bosni i Hercegovini je najpoznatiji laureat ovog prestižnog priznanja rahmetli predsjednik Alija Izetbegović koji je 1993. dobio nagradu za služenje islamu, prenosi Preporod.info.