Nakon skoro dvije godine rada i istraživanja okončano snimanje
PREMIJERA FILMA “OSMAN-EF. RASTODER – OSLOBAĐANJE ZABORAVA”, U LUKSEMBURGU 23. JANUARA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. Jan 2022. 15:01:06


Nakon skoro dvije godine rada, istraživanja i snimanja dokumentarnog filma “OSMAN-EF. RASTODER – OSLOBAĐANJE ZABORAVA”, autora Avde Huseinovića, u produkciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Luksemburgu, sve je spremno za svečanu premijeru.

Premijera će se održati u sklopu obilježavanja devete godišnjice rada i djelovanja BKZ u Luksemburgu, u nedjelju, 23. januara s početkom od 17:00 časova, u velikoj dvorani TRAMSSCHAPP u Luksemburgu.

Na premijeri dokumentarca o Mulla Osmanu-ef., obratit će se autor filma Avdo Huseinović, – vanserijski dokumentarista ratne prošlosti Bošnjaka, koji će specijalno ovim povodom doputovati iz Sarajeva.

U sklopu večeri će također biti upriličena i tradicionalna dodjela priznanja Mulla Osman Rastoder.

– Ovogodišnji laureat ovog značajnog priznaja je Almir Muratović iz Petnjice, Sandžak.

Zbog zdravstvenih propisa uslijed pandemije koronevirusa, svi oni koji žele prisustvovati premijeri obavezni su unaprijed rezervisati svoje mjesto putem broja – 00352 691 860 160, te također posjedovati potvrdu o vakcinaciji (minimum 2 vakcine).

Od organizatora saznajemo da su svoje učešće na premijeri već najavili gosti iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine i nekoliko zapadnoevropskih zemalja. Sobzirom je broj mjesta ograničen, organizator savjetuje svim zainteresiranima da što prije obezbijede sebi mjesto pozivom na istaknuti broj.

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma o Mulla Osmanu-ef. Rastoderu biće uskoro organizovano i u Petnjici, Novom Pazaru, Rožajama, Sarajevu, te na Kosovu, u Makedoniji, ali i SAD, objavio je portal Identitet.lu.