POLICIJA KOSOVA NA MERDARU ZAUSTAVILA DVA KAMIONA SA MATERIJALOM ZA USTAVNI REFERENDUM U SRBIJI
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. Jan 2022. 12:01:28


Policija Kosova je saopćila da je sinoć na graničnom prelazu Merdare, između Kosova i Srbije, zaustavljeno unošenje materijala za referendum o ustavnim promjenama u pravosuđu Srbije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su 14. januara 2022. godine u 21.40 časova, na granični prelaz Merdare na ulaz u Kosovo došla tri vozila, jedno vozilo i dva kamiona, srbijanskih registarskih oznaka, u kojoj je bilo šest lica.

“Policijske jedinice su tokom sprovođenja zadataka i procedura-kontrola koje se primjenjuju na graničnim prelazima uočile da je kamion bio natovaren materijalom za koji se sumnjalo da će biti korišćen za referendum koji se očekuje u Srbiji. Na osnovu službenih informacija, dužnosti i ovlašćenja policije, zabranjen je ulazak u Republiku Kosovo ovog materijala koji se prevozio bez odgovarajuće dozvole”, piše u saopćenju.

Dodaje se da su u saradnji i koordinaciji sa pravosuđem, dva kamiona, upućena nadležnom carinskom organu, dok su se lica nakon obavljenog razgovora vratila u Srbiju svojim vozilom.

“Slučaj će se i dalje voditi u saradnji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima”, navodi se.

Državni vrh Kosova je u petak na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnikom Evropske unije u vezi sa održavanjem referenduma u Srbiji na teritoriji Republike Kosovo, iznio zajednički stav da otvaranje srbijanskih biračkih mjesta na Kosovu predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

U zajedničkom saopćenju institucija Kosova, Predsjedništva, Skupštine i Vlade, nakon tog sastanka, navedeno je da je ponovljeno da će kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom imati pravo da glasaju u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno poštom i u Kancelariji za vezu Beograda u Prištini.

Prije tog sastanka ambasadori Kvinte i Evropska unija u zajedničkom saopćenju pozvali su Vladu Kosova da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu Srbije.

Na zahtjev premijera Kosova Albina Kurtija za danas u 14 sati zakazana je vanredna sjednica Skupštine Kosova na kojoj je na dnevnom redu rasprava u vezi sa namjerama Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Republike Kosovo.

Kako je saopćio premijer, rasprava sa ove sjednice ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije, kojom se izražava politička volja poslanika i poslaničkih grupa i Skupštine Republike Kosovo, o pitanju referenduma.

U međuvremenu je i kosovska opozicija podržala stav Vlade Kosova, ali je poslanička grupa Demokratske partije Kosova saopćila da neće učestvovati na vanrednoj sjednici Skupštine.