ERDOGAN: TÜRKIYE ĆE ČUVATI SVOJU RESPEKTABILNU POZICIJU U PREVLADAVANJU KRIZE U BIH
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 18. Jan 2022. 14:01:47
PREDSJEDNIK ERDOGAN: S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti


Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Türkiye, izjavio je kako će njegova zemlja nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize u Bosni i Hercegovini, jer strane u BiH traže doprinos Türkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je nakon posjete Albaniji odgovarao na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i u kontekstu aktuelne političke krize u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je podsjetio kako je albanski premijer Edi Rama nedavno prisustvovao sastanku o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te kako je na tom sastanku rekao: 'Dobro, svi smo ovdje, ali gdje je Türkiye?' Dodao je kako je slično mišljenje, tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini iznio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Erdogan je rekao kako je to zanimljivo.

Podsjetio je kako danas u Ankaru stiže srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, te kako će upravo jedna od tema razgovora biti i Bosna i Hercegovina.

"S poštovanim Vučićem ćemo razgovarati o koracima koji se mogu poduzeti na Balkanu, razgovarat ćemo i o Bosni i Hercegovini. I njemu ću naglasiti važnost mira i stabilnosti u BiH za cijelu regiju. Vjerujemo da je rješenje problema moguće kroz veći dijalog između strana. U narednom periodu ćemo intenzivirati diplomatske aktivnosti", rekao je Erdogan, te nastavio:

"Türkiye će, objektivnim i sveobuhvatnim stavom koji je pokazivala i do sada, kao zemlja čiji doprinos u kontekstu aktuelnog problema traže strane u Bosni i Hercegovini i akteri u regiji, nastaviti čuvati svoju respektabilnu poziciju u prevladavanju krize."

Erdogan je govorio i o mogućnostima ruske okupacije Ukrajine, što je ocijenio nerealnim.

„Ne smatram to realnim. Rusija za jedan takav korak mora uzeti u obzir svoje, ali i stanje u cijelom svijetu“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Ove regije više ne mogu prihvatiti rat. Moramo konačno izbrisati rat iz povijesti politike.“

Erdogan je govorio i o zalihama plina u Crnom moru.

„U toku 2022. godine kompletiraćemo operacije koje prethode proizvodnji. Ako Bog da, završićemo u roku, do 2023“, poručio je Erdogan.

U kontekstu kretanja kursa u njegovoj zemlji, najavio je daljnje padanje kursa, a isto tako i kamata.

„Lagano i postepeno kurs će opadati, isto tako i kamate, 2022. će biti naša najsvjetlija godina, tako ćemo ući i u 2023.“, kazao je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Türkiye.