MESIĆ: MILOŠEVIĆ I TUĐMAN U KARAĐORđEVU DOGOVORILI PODELU BIH, USKORO OBJAVLJUJEMO DOKUMENT
Autor: Danas.rs
Objavljeno: 20. Jan 2022. 16:01:07


Stipe Mesić, bivši predsednik Hrvatske i član Predsjedništva SFRJ u posljednjem sazivu, izjavio je da sa Bogićem Bogićevićem i Vasilom Tupurkovskim radi na izdradi dokumenta koji će poslati na određene adrese u BiH, a koji svedoče o dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine.

Hrvatska je trebalo da dobije banovinske granice iz 1939. godine plus Cazin, Kladušu i Bihać, naveo je on, a prenosi sarajevsko Oslobođenje, ne navodeći gdje je Mesić to izjavio.

„Sada vam je jasno zašto je Krajina proglašena za autonomna oblast, to je sve bilo u igri“, kazao je Mesić i dodao da je riječ o dokumentu koji govori o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini.

Govoreći o problemu izbora u BiH, Mesić je kazao kako se problematizuje član Predsedjništva BiH iz reda hrvatskog naroda, dok niko ne pita gdje su Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebalo da glasaju u Republici Srpskoj.

„Načelno polazim od toga da je za sve šefove država adresa s kojom komuniciraju sa BiH – Predsjedništvo BiH. Niko neće da razumije činjenicu, a to je da se iz hrvatskog korpusa bira jedan član Predsjedništva. U FBiH iz bošnjačkog korpusa se bira jedan, u RS se bira jedan. Sada bi bilo logično da neko pita gdje su ti Hrvati ili Bošnjaci koji bi trebali glasati u RS“, rekao je Mesić.

Bogić Bogićević i Vasil Tupukovski, između ostalih, bili su članovi posljednjeg Predsjedništva SFRJ kojim je predsjedavao Mesić od juna 1991, a praktično je prestalo da postoji te iste godine poslije secesije Slovenije i Hrvatske.

„Obavio sam zadatak, Jugoslavije više nema“, izjavio je Mesić po povratku u Hrvatsku decembra 1991. godine.

Marta te godine tadašnji predsjednici Hrvatske i Srbije Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sastali su se u Karađorđevu i navodno dogovorili podelu Bosne i Hercegovine.

Zvaničan dokument o tom dogovoru ne postoji ili, preciznije, nije objavljen ukoliko postoji.