Erdogan: Turkiye spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine
BLINKEN: AKO RUSIJA NAPADNE UKRAJINU ODLUČNI SMO DA ŽESTOKO ODGOVORIMO
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 21. Jan 2022. 15:01:09
Blinken i Lavrov (Foto: MVP Rusije)


Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je kako ukrajinsku krizu žele riješiti kroz dijalog i diplomatiju, ali da su isto tako vrlo odlučni da zajednički, brzo i žestoko odgovore ako Rusija odluči napasti Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U Ženevi je počeo sastanak Blinkena s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, čija je glavna tema kriza u Ukrajini.

Blinken je rekao da je pred sami početak rekao da je sastanak dio napora za smanjenje napetosti proizašlih iz ukrajinske krize i "sprečavanje agresije Rusije na Ukrajinu".

Navodeći da je došao u Ženevu nakon sastanka s američkim partnerima i saveznicima, uključujući ukrajinske dužnosnike, Blinken je rekao:

"Svi smo jednako odlučni nastojati riješiti naše razlike (naše probleme) diplomacijom i dijalogom. Ali ako se pokaže da je to nemoguće i Rusija odluči napasti Ukrajinu, također smo odlučni zajedničkom, brzom i žestokom odgovoru".

Opisao je današnji sastanak kao "kritičan trenutak".

"Ne očekujemo da ćemo danas ovdje riješiti naše nesuglasice. Ali nadam se i očekujem da možemo testirati ostaje li put diplomacije ili dijaloga otvoren", rekao je Blinken.

Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov, s druge strane, zahvalio je Blinkenu na ponudi da se sastane u Ženevi kako bi razgovarali o prijedlozima o sigurnosnim garancijama.

Komentarišući Blinkenove izjave da ne očekuje "prekretnicu" od sastanka u Ženevi, Lavrov je rekao: "Ni mi ne očekujemo da će ti razgovori biti prekretnica. Samo čekamo konkretne odgovore na naše zahtjeve".

"Naši zahtjevi su vrlo konkretni i očekujemo konkretne odgovore u skladu s obećanjima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju o nedjeljivosti sigurnosti, nijedna država ne bi smjela jačati vlastitu sigurnost nauštrb sigurnosti druge zemlje", rekao je Lavrov.

Nakon sastanka u hotelu President Wilson u Ženevi, gdje su se održali brojni historijski susreti, Lavrov i Blinken će održati odvojene konferencije za novinare.

Erdogan: Turkiye spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine

Turkiye je spremna da posreduje između Rusije i Ukrajine, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu Agency (AA).

”Nećemo prihvatiti nemir u regionu. Želimo da mir prevlada i spremni smo uraditi svoj dio“, rekao je Erdogan novinarima nakon džuma-namaza, molitve muslimana petkom.

Upozorio je kako svaki oblik okupacije ili izbijanja rata predstavlja ozbiljnu prijetnju po regionalni mir.

Ukazujući kako Turkiye ima dobre odnose sa Rusijom i Ukrajinom, Erdogan je najavio posjetu Kijevu u skorijoj budućnosti, a moguća je i posjeta Moskvi.

Nastavljeni su diplomatski napori u cilju deeskalacije tenzija između Rusije i Zapada, a sve su oči uprte ponovo na granicu između Rusije i Ukrajine.

Rusija je optužena da je rasporedila 100.000 trupa nedaleko od ukrajinske granice, a Zapad je zabrinut da bi Moskva mogla planirati novu vojnu ofanzivu.

Kremlj je odbacio optužbe Zapada o invaziji, navodeći kako su snage tu radi vježbi.