Nakon napada i uvreda u NSRS
BEGIJA SMAJIĆ: JA I ONI KOJI SU ME DANAS U NS RS VRIJEĐALI SMO NA RAZLIČITIM STRANAMA CIVILIZACIJE
Autor: Almasa Hadžić, politicki.ba
Objavljeno: 10. Feb 2022. 13:02:43
“Izgleda da gospoda poslanici nisu dobro isčitali haške presude. Zna se šta u njima stoji“.

Drvlje i kamenje obojeno mržnjom danas se sručilo na Begiju Smajić iz Srebrenice, zastupnici Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS-a.

Nakon što je zastupnik u NS RS Nebojša Vukanović, u pokušaju da bude ciničan, sebi svojstvenim uvredama, ponovo se obrušio na Ćamila Durakovića, a sve zbog u Durakovićeve jučerašnjeg javnog pitanja kako je Vukanović na skupštinsko zasjedanje „unio uniformu RS“, Vukanoviću je replicirala Begija Smajić, koja je u istom trenutku postala meta uvreda, ali i neskrivene mržnje pojedinih poslanika.

„Duraković je reagirao zato što ste jučer u Skupštini bili u uniformi VRS koja je presuđena za genocid u Srebrenici. Ne osuđujem srpski narod za zločin genocida, ali očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin“ kazala je, između ostalog Smajić, reagirajući na Vukanovićeve uvrede i prozivke.

Nakon njene replike, krenuo je, kako je večeras, u izjavi za portal Politicki.ba kazala Smajić, „rafalni izljev bijesa obojenog mržnjom, od strane pojedinih poslanika“ kao da joj se, kaže, naprosto, htjelo postaviti pitanje odakle joj hrabrost da uopće replicira.

„Nisam ih se uplašila. Navikla sam na takav odnos spram svega što dolazi od strane bošnjačkih poslanika, ali to govori više o onim koji ovako reagiraju, nego o onim kojima su reakcije upućene.

Duraković ništa nije rekao što nije istina. Izgleda da gospoda poslanici nisu dobro isčitali haške presude. Zna se šta u njima stoji“ poručuje Smajić.

„Možete li zamisliti da mene, kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijeno 10 članova najuže porodice, kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević Karadžić poziva da se izvinem.
Je li njoj? Kakav cinizam!
Ja nisam nikoga uvrijedila“.


Ističe da je nije iznenadio Vukanović jer je on „kako bi bio primjećen“, uvijek spreman svakome svašta da kaže, ali su je iznenadili neki poslanici opozicije koji su, između ostalog, tražili i njeno izvinjenje zbog pominjanja uniformi VRS.

„Možete li zamisliti da mene, kojoj je u genocidu u Srebrenici ubijeno 10 članova najuže porodice, kćerka osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, Sonja Jovičević Karadžić poziva da se izvinem.

Je li njoj? Kakav cinizam!

Ja nisam nikoga uvrijedila“.

Smajić, kaže, da dok su trajali napadi zbog njene izjave, nije, uopće htjela izaći iz skupštinske sale, već da je sve „mirno saslušala“.

Navodi i da je stekla utisak, da su se poslanici opozicije, među kojima se najviše isticao Igor Crnadak, u verbalnom obrušavanju na nju „naprosto utrkivali da pokažu ko je veći, tobožnji, zaštitnik Srba i srpstva“.

„Ako im je to način da se dokazuju, neka nastave. Valjda misle da, kad ovako nasrnu na jednu Bošnjakinju, i to pod mahramom, da će to biti mjera njihove ljubavi prema svom narodu. Grdno se varaju.

Svojim izjavama, optužbama koje su mi upućivali, isto tako, primjetila sam da su željeli da iznude moju reakciju, kako bi im se otvorio prostor da iz sebe dodatno izliju svoje pritajene „emocije“ spram činjenice da u Skupštini sjedi Bošnjakinja, i to još iz Srebrenice.

To zadovoljstvo im nisam pružila.

Pa oni nisu svjesni da ja u svojim genima ne nosim mržnju, jer da mrzim ja ne bih sjedila u ovoj Skupštini.

Ja i oni smo, očito, na različitim stranama civilizacije“ kazala nam je Smajić.

Na pitanje da li je, zbog svega što je danas doživjela, strah, Smajić, kaže, da nije i da do sada, osim „nekoliko nepristojih dobacivanja na ulici“ u Banjoj Luci nikada nije imala problema. politicki.ba.