U organizaciji Asocijacije muslimanskih sestara i Sestara muslimansko-američkog društva
NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Autor: Selma Đešević
Objavljeno: 15. Feb 2022. 14:02:40
U New Yorku, 13. februara 2022., u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, priređeno je veče druženja na temu “Februar, mjesec zdravlja srca”. Okupilo se oko 100 sestara za jedno posebno veče muhabeta, besjede, diskusije i aktivnosti o zdravlju srca sa aspekta medicinske, vjerske i emotivne perspektive.

Predavanja na temu “zdravlja srca” su održale specijalne gošće, dok su sestre posjetiteljke užvale uz interaktivni dio programa.

Bogat sadržaj programa je počeo sa obraćanjem dviju od organizatorki programa ove večeri: Selma Đešević i Sadete Mujović – koje su ujedno bile moderatori.

Studentica hifza Hava Jakupi je otvorila program učenjem Kur'ana časnog, te je popratila prekrasne ajete poučnim tefsirenjem o značaju odnosa između srca i uma u Islamu.U nastavku je sestra Emina Dražanin, po struci mikrobiolog, govorila o značaju srca i ljubavi. Mualima Selma Mujović na bosanskom jeziku fokusirala se “kako njegovati i zaštiti vlastito srce iz islamske perspektive”, dok je sestra Emina Dražanin prevodila taj dio programa sa bosanskog na engleski jezik.

Doktor medicine - Tanveer Mir, ujedno glavni gošća večeri, podijelila je nekoliko koristnih savjeta o očuvanju zdravlja srca, a nakon predavanja odgovarala je na pitanja iz publike.

Dio sestara koje su učestvovale na mjesečnom druženju


U toku programa, posjetioci su učestvovali u zabavnim aktivnostima priređeni u vidu kreiranja umjetničkih djela na plakatu koristevši razne materijale. Tom prilikom su podijeljeni pokloni od organizatora večeri.

Na kraju programa, obratile su se moderatori programa i zahvalile se svim prisutnim na velikodušnom učešću, te su pozvale sve sestre da budu sastavni dio kolektivne zajednice i pospješe njen napredak, kao i dio budućih projekata.

Pažljivo praćenje


Zahvaljujemo se organizatorima, moderatorima, kao i svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovo veče. Posebno se zahvaljujemo organizaciji International Sisters Brunch MAS (Muslim American Society) New York i Asocijacija muslimanskih sestara (AMS). Veliko hvala medijskim promoterima večeri: Bošnjaci.Net i Bošnjakinje širom svijeta. Kredit za fotografije: Adila Kardović-Todić.