Uspon na sandžačku planinsku ljepoticu - Hajlu
ODRŽAN 25. MEMORIJAL “SAFET MAVRIĆ – ĆAKO HAJLA 2022”
Autor: Enver Ćorović, dip.ing.
Objavljeno: 15. Feb 2022. 23:02:31
NOVI PAZAR – Od 11. do 13. februara održan je tradicionalni 25. memorijal Safet Mavrić Ćako, uspon na sandžačku planinsku ljepoticu - Hajlu.

Organizatori ovog tradicionalnog zimskog pohoda je Planinarski klub “Hajla” iz Rožaja i Planinarski klub “Sandžak” iz Novog Pazara, te turistička organizacija Rožaja.

Safet Mavrić Ćako je bio, alpinista, planinar, biciklista, gimnastičar, vrhunski sportista iz Novog Pazara koji je tragično stradao na planini Hajli 1997.godine. U njegovu čast svake godine se drugog vikenda u januaru organizuje zimski pohod na Hajlu, planinsku ljepoticu visoku 2403 metra.Veliki broj planinara okupio se u Bandžovu i na Gropama u planinarskom domu. Vrijeme maglovito ali ne hladno, pružalo je nadu da će sve proteći u najboljem redu.

Tako je i bilo, nebo se otvorilo, sunce obasjalo snjegoviti grebenski masiv Hajle. Na vrhu se našlo 60-ak planinara sa svih krajeva. Planinari iz Rožaja, Bosne, Jagodine, Smedereva, Valjeva, Lajkovca, Zrenanjina, Novog Sada, Beograda, Novog Pazara, Sjenice, Podgorice, Niksića, Mojkovca, Herceg Novog, Sarajeva, Gusinja, itd.

Svi su bili radosni i zadovoljni jer im je planina omogućila i prihvatila ih u svoja nedra.
Nakon uspona i silaska u dom na Gropama, domaćin se pobrinuo da svako popije topli napitak, ruča kuvani pasulj, odmori i nastavi dalje.

Druženje se nastavilo i na Bandžovu u restoranu Dermando. Utisci su pozitivni, druženje dobro do sljedećeg viđenja, objavio je portal indeksonline.rs.