SUSRET ZVIZDIĆA I MILLSA U NEW YORKU: OSUDILI SVE PROCESE KOJI VODE KA SECESIJI
Autor: Fena
Objavljeno: 19. Feb 2022. 15:02:04
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se u New Yorku sa zamjenikom stalne predstavnice Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima (UN), ambasadorom Richardom Millsom.

Zahvaljujući se ambasadoru Millsu na podršci koju SAD pružaju BiH, predsjedavajući Zvizdić upoznao je ambasadora Millsa o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesima koji se trenutno vode, a u vezi s blokadom rada državnih institucija, te pokušajem preuzimanja nadležnosti državnih institucija i njihovog nelegalnog, odnosno antiustavnog prenošenja na nivo bh. entiteta Republika Srpska.

Ambasador Mills je jasno istaknuo da SAD snažno poštuju suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, te da su potpuno neprihvatljive ideje o bilo kakvim podjelama ili secesionizmu.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasador Mills su se složili da se BiH treba vratiti na tračnice evropskih i NATO integracija. Osudili su sve procese koji mogu ići prema bilo kakvoj secesiji ili rušenju dostignutog nivoa kvaliteta i funkcioniranja državnih institucija.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da cijeni podršku predstavnika SAD u Vijeću sigurnosti UN-a radu Ureda visokog predstavnima (OHR) i visokog predstavnika Christiana Schmidta, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH, javlja FENA.