NJET AGRESORU I OSVAJAČU PUTINU, NA NEZAVISNU UKRAJINU!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 28. Feb 2022. 01:02:01
Kako da otpočnem ovu moju priču, jad, bol i tugu u današnjem vremenu, kada još uvijek ginu ljudi i djeca, nevina i ničemu kriva, samo što moraju da brane svoju rodnu grudu Ukrajinu.

Prisjetih se iz nekadašnjih lijepih gimnazijskih dana, kada sam tako ushićeno i zadovoljno čitao i mnoga djela velikih svjetskih, odnosno Sovjetskih ili ruskih književnih velikana, kao što su to bili; Tolstoj, Puškin, Dostojevski, Jasenjin i ini, koji su plijenili moju dušu i veoma bogatilili moja životna saznaja o ljudima i njihovim sudbinama.

U današnje surovo vrijeme, kada gledam i slušam o brutalnoj agresiji Ruske Federacije i Putinove sile, na jednu divnu i lijepu Ukrajinu i njen glavni grad Kijev, moja prekrasna koloritna slika i duševna ljepota nadahnuća prekrasnih uspomena iz čestog boravka i spoznaja iz tadašnjeg velikog Sovjetskog saveza, u trenutku je splasnula i totalno potamnila, sa željom zaborava i nevjerice da se ovo evo u ovome vijeku može dešavati?

Upravo nailazim na citat Marija Mihaljevića na FB, uz zahvalnost

Dakle, kako sam to već i napomenuo, često sam i duže vremena boravio kao inžinjer u velikom Sovjetskom Savezu, na specijalizaciji iz crne metalurgije i energetike.

Konkretno, radeći na izgradnji metalurškog kombinata u Smederevu sa visokom peći, prema sovjetskoj tehnologiji i tehničkim projektima, boravio sam u velikom sovjetskom metalurškom kombinatu, sjeverno od Moskve.

Gradeći, isto tako Termolektranu Gacko od 300 MW, po sovjetskoj tehnologiji i tehničkim projektima, imao sam prilike boraviti na brojnim termoelektranama u Kijevu i Ukrajini, kao i u velikim fabrikama „Elektrosila" u Lenjingradu (tadašnjem) ili u Donjecku u tvornicama elektro opreme za naše potrebe.
Kao i dobar znalac ruskoga jezika, omogućena mi je spoznaja i brojnih kulturnih, naučnih, sportskih i sveukupnih društvenih zbivanja i dostignuća ove velike sovjetske zajednice.

Jednom riječju, spoznaja te „ruske duše“ od kulture, filma, pozorišta i knjževnosti do dječijih vrtića i dječije radosti u odgoju i vaspitanju, te sve do silne šahovske umjetnosti tzv. „ruske škole šaha“ i njihovih brojnih šahovskih velikana i svjetskih prvaka, obogatili su sva moja ljudska saznanja i duševno nadahnuće, do ovdašnjih dana.

Zato, danas sa znatne vremenske distance, različita je slika i prilika svih ovih dešavanja i spoznaja, da se kao živa ljudska bića svi zajedno moramo i trebamo priupitati, čemu sve ovo i zašto Putin i njegova sila napada i uništava, nekadašnju zajedničku i bratsku državu Ukrajinu i njeno nevino stanovništvo.

Mi stariji, veoma dobro se prisjećamo i svake dobre starinske izgovorene poruke, primjera radi: „Uzdaj se u sebe i svoje ...“ znajući da je i Ukrajina bila nuklearna sila, ali su je 1994. godine nagovorili ili dogovorile velike sile, kao SAD, Velika Britanija i Rusija / tzv. Budimpeštanski memorandum / da se odrekne svoga nuklearnog oružja i programa i da sve prepusti Rusiji, uz njihovu garanciju nezavisnosti i bezbjednosti Ukrajine.

Međutim, sve to ništa nije značilo za Putina i njegovu silu invazije na Ukrajinu, već 2014. godine, a posebno sadašnju.

Svi ti papirnati Sporazumi, kada je u pitanju nuklearni program, za velike sile u određenom trenutku je samo „mrtvo slovo na papiru“, što je svakako i velika lekcija i za Sjevernu Koreju, donekle i Iran, izuizetna i životna lekcija koju su donekle naučile, odnosno da se neće odreći svojih nuklearnih bombi.

Kako to lijepo na FB napisa moj jaran Omer, da je u ovome slučaju Ukrajine, ponašanje i SAD i Evrope slično „folklornom kolu“ dok se Putin neposredno i ubilački iživljava nad stanovništvom Ukrajine i ubija nedužne i nevine građane, a hiljade i hiljade njih tjera u izgnanstvo, ostavljajući ih i trajno bez svojih domova i vlastite imovine.

Postavlja se i pitanje, nije li to zaista izdaja od strane SAD i Evrope, jer dok oni sastanče i vijećaju, objavljuju suvoparne mjere sankcija i sl. Dotle Putim i njegova silna vojna sila ubija i uništava jednu nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu, a na posljedicama svijetu samo ostaje da na vrijeme uči nove i realne lekcije svoga ponašanja i ličnoga obezbjeđenja od svih mogućih nedaća, bilo prirodnih ili rezultatom ljudskih gluposti.

Kao građanin, starijih godina, izvrsni poznavalac svjetskih prilika i odnosa, vrsni dugogodišnji šahista sa stvorenom ili urođenom sudbonosnom i svjetskom šahovskom porukom GENS UNA SUMUS / JEDAN SMO ROD, što mi je duboko urezena u mojim moždanim vijugama i ova poruka, da zaista trebamo tako živjeti i osjećati se kao jedan rod.

Danas se mirne duše i sopstvene savjesti, veoma pouzdano i sjećam dva vrhunska svjetska i Evropska čovjeka, koja su ostavili i takav neizbrisivi svijetli traga svoje ljudske ličnosti i ponašanja.
Znam, da se naša mladost toga pomalo mili nikako ne sjeća, a naši nacionalisti, kriminalci i lopovi i ne žele sjećati, našeg druga Tita, jedinog državnika i čovjeka koji je velikom Sovjetskom Savezu i njegovom moćniku Staljinu, u znanom periodu , glasno, javno i glasno rekao NJET.

U svojoj unutrašnjoj organizaciji uređenja velike i lijepe Juge, znao je i umio, svoje neprijatelje, nacionaliste, kriminalce i lopove smještati na Goli otok, kao destinaciju prevaspitavanja i učenja znanja za ljubav i poštivanje i sospstvene domovine, za koju su svoje živote žrtvovali mnogi naši najrođeniji.

Upravo ovi današnji događaji i surova agresija Putina na Ukrajinu, jedna je od istinskih i pravih potvrda značaja i vrijednsoti stava i ponašanja druga Tita.

Šta može zaustaviti Putina u njegovim agresorskim ubitačnim planovima, upravo iznosi i veliki strateg i šahovski svjetski genije, velemajstor Gari Kasparov?


Mostarski Sarajlija tvrdi da samo Gari Kasparov može zaustaviti Putina!

Kao dugogodišnji šahista i dobar poznavalac i „ruske škole šaha“, kao istinski „fan“ i naše šahovske poruke o jednome rodu, svakako se moram potsjetiti i istaći vrijednost i stav šahovskog genija i bivšeg svjetskog prvaka iz Sovjetskog saveza, Garija Kasparova.

“Odmah dajte Ukrajini vojnu podršku. Dajte im svo oružje, obavještajne informacije. Finansijski uništite Putinov ratni stroj. Zamrznite i zaplijenite ruske finansije te finansije njega i njegove bande. Izbacite Rusiju iz svake međunarodne i finansijske institucije. PACE, Interpol itd.”, ističe svjetski genije Gari Kasparov.