U Vogošći održan
MEMORIJALNI DŽUDO TURNIR “VINKO ŠAMARLIĆ”
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 28. Mar 2022. 17:03:45
- Čast mi je prisustvovati jednoj ovakvoj sportskoj manifestaciji na kojoj se okupila mladost iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja našeg bliskog okruženja, rekao je danas (27.03.2022.) Ilija Šamarlić, u vogošćanskoj Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ u Vogošći, prilikom otvaranja 30. memorijalnog džudo turnira „Vinko Šamarlić“ koji se održava u čast njegovog oca, velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva.


Senad Mehićević, predsjednik Sportskog društva „Željezničar“


Veliki sportista i heroj odbrane Sarajeva Vinko Šamarlić
- Na ovogodišnjem, jubilarnom, turniru okupilo se više od 350 takmičara uzrasta od šest do 18 godina iz cijele Bosne i Hercegovine te Srbije, Hrvatske i Crne gore, kaže Senad Mehićević, predsjednik Sportskog društva „Željezničar“ koje je organizovalo ovaj međunsarodni događaj. Iako u prvom planu nisu sportski rezultati za najbolje pojedince i klubove obezbijedili smo prigodne pehare.

Inače, Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Bio je istaknuti džudista sarajevskog judo kluba „Željezničar“. Osvojio je brojne medalje te je postao reprezentativac BiH. Početkomminulog rata on je već imao osvojenu olimpijsku normu za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Poginuo je 08. juna 1992. godine, dan prije odlaska ekipe na Olimpijsake igre. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.


Ilija Šamarlić
border=0 width=680>
Džudo klub "Slavija" iz Istočnog Sarajeva.jpg

Džudo klub "Mahnjača" iz Žepča