VASPITANA DJECA
Autor: B.net
Objavljeno: 07. May 2022. 14:05:37
Autor, ime poznato redakciji, potaknut događajem, koji je opisan u tekstu, dotakao se problema odnosu pčrema ženi i djetetu, ali i uopće u porodicama i bh. društvu, koji opisuje kao roditelj, ali i građanin Bosne. Slijedi tekst u cjelosti:

Budim se i razmišljam o tabu temi kao i obično iz mojih rodnih krajeva. Moja zemlja Bosna i Hercegovina je specifična u većini dimenzija, počevši od etničkog sastava, navika, temperamentu itd. Sama pomisao da imamo tri predsjednika je teška za objasniti nekome izvan regiona. Ja ni dan danas ne znam što će nam tri predsjednika (tri člana Predsjedništva)?! Izgleda je to bio jedini način da se zaustavi višedržavna agresija i genocid koji se desio ’90-tih godina.

Moja tabu tema je kako okruženje, naše dnevne navike, ono što shvatamo da je normalno a negdje drugo nije, utiče na odgoj naše djece. Ja već 25 godina živim izvan BiH, a redovno posjećujem rodni grad svake godine, što mi daje zapravo da uporedim naše tabijatluke sa nekim normama u zapadu. Prva tačka, je da je porodično nasilje jedna prihvaćena činjenica, kod nas u BiH. Kad vidimo da nam komšija tuče ženu, mi to asociramo kao nešto normalno, pa možda je i ne udarimo ali definitivno kao rezultat viđenog, se ponašamo gore od ljudskih normi prema svojoj ženi. Isto tako kad dijete ne sluša u Bosni, mi to uobičajeno rješavamo po kratkom postupku - batinama. Ovakve vrste nasilja prolaze nekaženjno u većini slučaja, što stvara jedan vakuum u kojem se ugroženi počne zatvarati i živjeti u maloj ili velikoj depresiji, bilo da je to žena ili dijete. Poznato je pravilo da loše vuče prema gorem, a dobro prema boljem, i što više gazimo prema bilo kojem smjeru, intenzitet patnje / sreće se povećava.

Ja bi zelio da analiziriam kako sve ove situacije utiču na našu djecu. Kakva god da su, nama su naša djeca najbolja. Šta god da urade, mi kao roditelji ćemo stati na njihovu stranu i pokušavati tražiti alibi da ih zaštitimo i napravimo žrtvom u bilo kojoj situaciji. Djeca koja rastu u nezdravim sredinama, postaju i sama nezdrava, što i ispoljavaju kada izađu van kuće. Kada dobiju batine, to je kao kada stavimo hanzaplast na veliku ranu i nastavimo sa normalnim životom bez pokušaja da se rana zacijeli kako treba. Djete se umiri, ali mi nesvjesno pravimo buduće alkose, narkomane, samoubice i slično, ovim načinom. Djeca padaju u depresije, i strahove. Dobijaju batine od onih u koje gledaju kao zaštitu i sve u životu. Sve ima svoje granice, a samim tim i tolerancija koju neiskusna djeca mogu da podnesu. Neko manje neko više. Kada se djete ubije u pojam do te mjere da se ta granica pređe, djeca već postaju problem za okolinu. Najveći primjer za ovo je ponašanje takve djece u školama. Pošto redovno dobijaju dozu batina kod kuće, i preživljavljaju nasilje između mame i tate, dijete pokušava, da se pohvali ponašanjem koje je naučio kod kuće. Djeca su naučena da se bilo kakvi problemi mogu riješiti silom.

Kao što nam je i država sređena, siguran sam da se i u obdeništima i u školama postuju slični kodeksi. Djeca koja dolaze iz porodica gdje se redovno upražnjava nasilje, zlostavljaju drugu djecu, sa psihičkim i fizičkim napadima. Problem su djeca koja presla granice tolerancije, gdje im je potreban profesionalni tretman. Umjesto da se liječe, puštena su u škole bez tretmana, i tu problemi počinju.
Šta se radi povodom ovog velikog problema u našim školama?
Kako se štite djeca koja dolaze iz normalnih porodica, gdje roditelji daju svaki atom svoje snage da izvedu djecu na pravi put? U slučaju da je dijete izloženo nasilju, naravno pravi put ka rješenju je da se razgovara sa Pedagogom ili direktorom škole. U slučaju da škola ne riješi svakodnevno nasilje, nažalost roditelji nekada pod ogromnim pritiskom, preuzimaju stvari u svoje ruke. Nije puno drugačije bilo ni u Jugi. Ja se sjećam situacija, kad sam ja ili neko od mojih drugova dobijao šamar, ili potegnut za uho, nekad ni kriv ni dužan, ali sam se zadesio u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Isto tako bilo je i situacija kada smo porasli i postali malo jači i počeli trenirati borilačke sportive; kad dođe nečiji tata da brani svoje djete, i pokušava to uraditi silom, dobije dobre batine i krvavog nosa sa ‘šljivama’ ode kući. Ne opravdavam ovakvo ponašanje, ali toga je bilo i nažalost bit će.
Sjetite se vašeg djetinjstva.
Nekoliko razlika danas, da je narod u goroj situaciji zbog preživljenog rata, nesređenoj zemlji. Najveći faktor koji pravi razliku su socijalne mreže, koje ubrzaju protok za ovakve teme svjetlosnom brzinom.

Ja silu ne opravdavam, daleko od toga, ali želim da pošaljem jedan poziv da se malo u ovakve probleme dublje pogleda, i da se ne reaguje na prvu, već da se pokuša probuditi svjest i shvatiti da svaka akcija iziskuje neku reakciju. Ne gledajte kada komšija pretuče ženu ili djete kao nešto normalno, već učite djecu da to nije normalno i izbjegavajte takve osobe. Odgoj djece nije lagan posao, ali samim tim što imamo djecu, preuzeli smo tu najveću obavezu da ih izvedemo na pravi put. Umjesto ugnjetavanja djece, kada nas pitaju hiljadu pitanja, pomozimo im da razviju mozak, posvetimo im se. Rezultati će biti znatno poželjniji. Odgoj djece nije lagan. Najgore je što kada ne odgojimo djete da bude čovjek, postane opasno po po porodicu ali i druge oko sebe, onda mi tražimo krivca u drugima. Jer kao što napomenuh, naše djete je uvijek najbolje i u pravu. Isto kao što smo privremeno našli rješenje batinama, pronalazeći krivca u drugima je privremeno, i možemo očekivati novu epizodu - Kao što mi moj tata jednom reče: "Sine moj i Dunjah je u zajam".