U SARAJEVU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “MAJKA HATIDŽA” AUTORICE ESNEFE SMAJLOVIĆ - MUHIĆ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. May 2022. 17:05:58
U četvrtak, 5. maja 2022.godine, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige “Majka Hatidža” autorice Esnefe Smailović - Muhić.

U knjizi je prikazan život srebreničke majke rahmetli Hatidže Mehmedović hronološkim redom, njeno rođenje, djetinstvo, djevojačko doba, udaja, zatim, Hatidža kao supruga i majka i život u mirnodopskoj Srebrenici.

Nakon toga, opisuje se vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, gubljenje života njenih sinova i muža koji su postali šehidi, vrijeme traženja ubijenih članova porodice, Hatidžino prisustvovanje otvaranju grobnica, njen doprinos u izgradnji Memorijalnog centra. Navode se prilike kada je srebrenička majka Hatidža, u borbi za pravdu, bila u društvu eminentnih zvanica i vrlo elokventno govorila na skupovima, boreći se da istina o stradalim članovima porodica izađe na vidjelo. Autorica Esnefa Smajlović - Muhić, između ostalog, piše o činjenici da je majka Hatidža bila veliki dobrotvor, vakif, da je u svijetu gradila bunare sa pitkom vodom. Plemeniti ljudi su kasnije podigli Hajrat česmu pred dušu majke Hatidže Mehmedović.

Knjiga “Majka Hatidža” je originalan historijski dokument i od velike važnosti je za generacije koje dolaze. To je knjiga za sva vremena i sve biblioteke. Autorica Esnefa je imala potrebu da napiše ovu knjigu jer je osjećala obavezu da o majci Hatidži napiše studiozan rad kako se ova znamenita Bošnjakinja ne bi zaboravila.

Osim autorice, o knjizi su govorili i dr. Mustafa Cerić, prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović, doc. dr. Mersada Nuruddina Agović i mr. Admir Lisica. Moderatorica promocije je bila Emina Čengić.

Promocija je održana u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Bosni i Hercegovini. (N.A.)