Okom kamere
BOSNA SE I PJESMOM BRANILA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. May 2022. 20:05:11
Iako ranije nisu govorili o onom šta planiraju raditi, pri slučajnom susretu pjevača Mirsada Jarovića i Seje Bajraktarevića, muzičara i filmskog autora, ispalo je da su na istoj talasnoj dužini. Naime, Mirsad Jarović je odnedavno na čelu Udruženja za čuvanje, njegovanje i promociju patriotskog muzičkog stvaralaštva „To se pamti“ formiranog sa ciljem da, u vremenu pred nama, skrene pozornost na plejadu pjevača, muzičara i drugih estradnih radnika koji su tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine dali nemjerljiv doprinos u borbi u odbrani naše domovine Bosne i Hercegovine, ali i radili na jačanju borbenog morala bosanskohercegovačkih patriota, a Sejo Bajraktarević, neumorno radi na dokumentovanju njihovih aktivnosti nastojeći da ih u savremenim formama prezentuje javnosti i onima koji pomalo zasluge takvih guraju u zaborav.

-Radim jedan dokumentarni film o muzičarima koji su, u borbenim dejstvima, poginuli kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i o onima koji su umrli nakon rata a ne malo već su u potpunosti zaboravljeni od svih, kaže Sejo Bajraktarević. Među njima su heroji kao što je Vlatko Marković iz grupe „Iver“ koji je, neustrašivo, „razvalio“ tenk kod Vraca. Do premijere u oktobru neću govoriti o drugima koji će biti zastupljeni u filmu. Plejada je to heroja koji ne smiju biti zaboravljeni. Tužno je što su oni zaboravljeni od onih koji bi njihovo herojstvo, zasluge i druge aktivnosti trebali afirmisati. Slušali smo ih, pjevali sa njima, borili se zajedno, a sve se zaboravilo. Ne smijemo to dozvoliti.

-Dok je aktivista kakvi su Sejo Bajraktarević i slični njemu, zasigurno, će u vremenu pred nama biti više govora o zaslugama onih uz čije se pjesme i svirke ginulo za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, kaže Mirsad Jarović.