HDZ I SNSD ODBILI DA SE OSIGURAJU SREDSTVA ZA OPĆE IZBORE
Autor: Fena
Objavljeno: 23. May 2022. 15:05:54
Od 15 delegata, "za" predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedna je bio suzdržan.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici, nakon rasprave o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine, a koju je iniciralo pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda, nije usvojio zaključak koji su oni predložili.

Predloženi zaključak predviđao je da se "nalaže ministru finansija i trezora u Vijeću ministara BiH da sačini prijedlog odluke o dodjeli sredstava Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora 2022. godine u iznosu od 12.528.000 KM, u skladu sa zahtjevom CIK-a, i Vijeću ministara BiH da navedenu odluku usvoji u roku od 48 sati, te da se navedena sredstva stave na raspolaganje CIK-u radi provođenja Općih izbora 2022. godine".

Od 15 delegata, "za" predloženi zaključak glasalo je njih šest, osam delegata je bilo protiv, a jedna je bio suzdržan.

Iz Federacije BiH zaključak je podržalo šest delegata, a četiri su bila protiv. Iz RS-a četiri delegata su glasala protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Imajući u vidu prethodnu raspravu i činjenicu da su hitnu sjednicu i pomenuti zaključak predložili delegati Kluba Bošnjaka, da se zaključiti da su protiv glasali delegati iz reda HDZ-a BiH i SNSD-a.