ZAVRŠENO POSTAVLJANJE NIŠANA U HAREMU DŽAMIJE SULTAN MAHMUDA I. U STAROM GRADU PRIJEDORU
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 05. Jun 2022. 13:06:19
U sklopu završnih radova pred najavljeno julsko svečano otvaranje najstarije džamije u Prijedoru, i jedne od najstarijh džamija u Bosanskoj Krajini, završeno je i postavljane nišana u haremu džamije.
Ponovo su se ispravili nišani naših predaka, zaslužnih Bošnjaka i osnivača grada Prijedora. Svojom ljepotom dominiraju u haremu „Gradske džamije” kao kameni svjedoči davno prohujalih vremena. Prkosni i ponosni u svojoj tišini. Porušeni ratnih ’90-tih, skupa sa džamijom u čijem su haremu stajali od osnivanja “Pridorske kapetanije” 1757. godine. Zahvaljujući velikoj svijesti i ljubavi Bošnjaka Prijedora, ponovo su pronađeni, obnovljeni i vraćeni na svoje mjesto koje im fizički ali i historijski pripada.


Posebnost džamije Sultan Mahmuda I., su svakako i njeni nišani prepozantljivi po svom izgledu, visini i ornamentici. Vrlo često su ukrašavani puškom ili sabljom, a također neizostavni detalj je bio u turban ako se radilo o muškoj osobi. Nešto manji nišani su rađeni za ženske osobe, a osobenost im je bila da su simbolizirali skromnost i pokrivenost.

Prijedor je sa svojom kapetanijom stoljećima bio na vjetrometini izmežu istoka i zapada, uz rubne dijelove Osmanske imeprije. S toga i ne čudi ne mali broj nišana sa vojnim tematikom i ornamentima.


Bošnjaci Prijedora su svakako ponosni na nišane Mehmed bega Kapetanovića, posljednjeg kapetana “Pridorske kapetanije” u Starom gradu iz koje se kasnije razvio grad Prijedor, kao i njegovog sina Husnije koji je bio zapovjednik sultanove garde odnosno kapidžibaša. Uskoro će se i njegov nišan nalaziti na mjestu koje mu pripada.

Sa postavljanjem nišana, finaliziraju se pripreme za otvorenje najstarije prijedorske džamije, koje je planirano za 23.juli 2022. godine.

Foto: Džemat Čaršija – Prijedor