Obilježena 30. godišnjica „Bitke za Orlić“ i Dan vogošćanske Mjesne zajednice Kobilja Glava
AKO NAM JE IKADA BILO POTREBNO JEDINSTVO ONO NAM TREBA DANAS
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 08. Jun 2022. 16:06:07
Najbolji sinovi Vogošće, Pofalića i Velešića: Ahmed Bjelak, Vehbija Hadžić, Hašim Krako, Nedžad Pindžo, Senad Škoro, Safet Tahirović-Caki, Haris Čampara, Haris Fatić, Ermin Imamović, Medin Ramović, Munib Tucak, Šaćir Demirović, Zijad Heljo, Senad Pohara, Mustafa Salihspahić, Nihad Tihić, Elmedin Vražalica Regi i Kasim Gološ, prije 30 godina poginuli su u jednoj od najvažnijih bitki za Sarajevo, „Bitki za Orlić“.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima „Šehidski nišan“, u vogošćanskom naselju Kobilja Glava, danas su, na prigodnoj manifestaciji, u organizaciji Udruženja JOB - Unija veterana, delegacije Općine Vogošća, Koordinacije boračkih udruženja ove lokalne zajednice i stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Vogošća; odale počast njima i drugim herojima ovog kraja koji su u temelje nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.


Edin Smajić
O značaju „Bitke za Orlić“ i drugim historijskih danima iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. - 1995. godine, prisutnima su govorili Edin Smajić, načelnik općine Vogošća, Salem Numanović, učesnik bitke i predsjednik JOB-Unije veterana općine Vogošća. Istakli su to da je 8. juna, prije 30 godina vođena jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva u kojoj su veliku pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića. Također, istakli su potrebu da se kroz kulturu sjećanja, u vbremenu pred nama, nastavi baštiniti uspomena na herojstvo naših najboljih sinova.


Salem Numanović
- Kad bi smo samo imali djelić hrabrosti naših boraca iz odbrambeno oslobodilačkog rata nebi nam ovako danas bilo u obrazovanju, privredi, porodicama i svugdje, rekao je, između ostalog, Edin Smajić. Nevjerovatna je podjeljenost među nama Bosancima i Hercegovcima, posebno Bošnjacima. Ovo je, jednostavno, neizdrživo. Zbog malih, sitnih interesa mi smo u međusobnim zavađama, a našim dušmanima u ovim trenutcima nije ni teško da nastavljaju ono što je zaustavljeno Dejtonskim sporazumom. Ako nam je ikada trebalo jedinstvo,treba danas kako bi odbranili sve ono za šta su najbolji sinovi naše domovine dali svoje živote.

Muhamed Šejto i Ilhana Pojata, učenici Osnovne škole „Zajko Delić“ sa Kobilje Glave pročitali su svoje literarne radove pisane na temu „Bitka za Orlić“, dok je hor njihove škole izveo nekoliko prigodnih pjesama.


Dan Mjesne zajednice Kobilja Glava, i 30. godišnjica „Bitke za Orlić“ obilježena je i održavanjem krosa učenika Osnovne škole „Zajko Delić“, koji su trčali od Bušće do Sportskog igrališta na Kobiljoj Glavi. Najbrže djevojčice u kategoriji učenika četvrtog i petog razreda bile su Hena Hasanović, Naida Kovačević i Amina Kobiljak, a dječaci Davud Zajko, Afan Brkanić io Ajnur Čavčić.

U kategoriji od šestog do osmog razreda najbrže djevojčice bile su Berina Kaliman, Emina Hurko i Hana Brkanić, a dječaci Musa Mukladžija, Eldar Čizmo i Elmin Gušić. Organizator je njima uručio prigodne medalje i novčane nagrade.