NJEMAČKI KANCELAR OLAF SCHOLZ: POLITIČKI SPORAZUM IZMEĐU PRIŠTINE I BEOGRADA PODRAZUMJEVA PRIZNANJE KOSOVA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 10. Jun 2022. 14:06:16
Njemački kancelar Olaf Scholz nakon sastanka sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem poručio je da politički sporazum između Prištine i Beograda podrazumeva priznanje Kosova, jer je nezamislivo da dvije države koje jedna drugu ne priznaju budu članice Evropske unije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je Scholza dočekao na prištinskom međunarodnom aerodromu, a potom mu je priređena državna ceremonija ispred Vlade Kosova. Povodom posjete Scholza ulice glavnog grada su okićene njemačkim i kosovskim zastava.

Nakon sastanka dva premijera su održala konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da se osim o bilateralnim odnosima dvije zemlje, razgovaralo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viza za Kosovo, kao i jasnoj poziciji Kosova prema ruskom napadu na Ukrajinu na strani međunarodne zajednice i EU.


Njemački kancelar poručio je da je za Kosovo važno da dijalog sa Srbijom, kojim posreduje EU, krene naprijed, te da je u ovakvim vremenima, vrijednost bezbjednosti i slobode još jedan razlog više da Kosovo i Srbija putem sveobuhvatnog i održivog sporazuma pronađu političko rješenje koje bi doprinjelo regionalnoj stabilnosti.

“Dijalog je put koji Kosovu na dalje otvara evropsku perspektivu, konstruktivan stav u tom dijalogu je u interesu svih građana na Kosovu. Politički sporazum između dvije zemlje je važan uslov za investiranje i nova radna mjesta, a time i za perspektivu mladih na Kosovu. Jasno je da sporazum na kraju treba da riješi i pitanje priznanja Kosova jer je nezamislivo da dvije države koje jedna drugu ne priznaju budu članice EU”, kazao je Scholz, dodavši da Njemačka u potpunosti podržava specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.


Scholz je kazao da Njemačka radi sa evropskim partnerima na liberalizaciji viznog režima za kosovske građane, s obzirom da je Kosovo ispunilo sve tražene uslove.

Takođe je istakao da mu je Zapadni Balkan prioritet, te najavio je da će na jesen sazvati konferenciju Berlinskog procesa u Berlinu. Kako je kazao region treba da napreduje i da sklopi važne sporazume o slobodi kretanja ljudi i priznanju profesionalnih diploma. Naveo je da je članstvo država Zapadnog Balkana u EU realno, ali da je taj put za neke zemlje sporiji, a za neke brži zbog ispunjenja neophodnih uslova.

Kurti je rekao da smatra da, iako je sva pažnja zbog rata usmjerena na Ukrajinu, fokus treba da bude jednak i na Ukrajinu i na Zapadni Balkan.


“Uvjerio sam kancelara da u skladu sa obećanjima i evropskom perspektivom radimo na ispunjavanju neophodnih reformi za integraciju u Evropsku uniju. Zahtjev za podršku Njemačke za članstvo Kosova u Vijeću Evrope naišao je na puno razumijevanje. Nastavićemo sa našim težnjama za statusom kandidata u Evropskoj uniji, gdje planiramo da apliciramo krajem ove godine”, kazao je kosovski premijer.

Kurti je istakao da su njemački vojnici iz sastava KFOR-a na Kosovu prisutni od oslobođenja 12. juna 1999. godine, te da za 23 godine nije bilo nijednog incidenta sa njemačkim vojnicima.

Kurti je naglasio da je prisustvo NATO-a na Kosovu neophodno, ali da “to ne znači da mi ne radimo na jačanju naših siguronosnih snaga”.

“Prisustvo NATO-a na Kosovu je neophodno, dok Kosovo ne postane članica NATO-a”, kazao je Kurti.

Njemački kancelar je svoju prvu regionalnu mini turneju započeo u Prištini, a nastavlja je danas poslijepodne posjetom Srbiji. Scholz će potom posjetiti Grčku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

(Foto, naslovna: Erkin Keci /AA, ostale: FB Kurti)