Premijera novog dokumentarnog filma Avde Huseinovića, 14. juna u Multimedijalnoj sali sarajevske Općine Novi Grad
TAJNA AUTOBUSA SMRTI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 11. Jun 2022. 13:06:53
Premijera novog dokumentarnog filma „Tajna autobusa smrti“, autora Avde Huseinovića snimljenog u okviru Produkcije „Pravda“, održat će se 14. juna 2022. godine, u Multimedijalnoj sali sarajevske Općine Novi Grad, sa početkom u 18 sati. Po riječima autora, film govori o stravičnom zločinu kojeg su, prije 30 godina, počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika.

- Zarobljene mještane ovog kraja, njih 56, agresor je prinudno zatočio u zloglasni logor u Rajlovcu, odakle su ih, nakon teških tortura i mučenja, ugurali u jedan autobus govoreći im da ih voze na razmjenu, - kaže Avdo Huseinović. Međutim, umjesto na razmjenu odvezeni su u mjesto Sokolina gdje su po njima, dok su bili u autobusu, počeli pucati iz različitog vatrenog oružja, gađati granatama, zasipati ih bombama. Sudbina je htjela da njih osam preživi te tako ovaj gnusni zločin nije ostao sakriven.
Film kroz izjave preživjelih logoraša i druge dokumentarne građe govori o jednom teškom vremenu kroz koje smo prolazili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 12992.-1995. godine, vremenu o kojem generacijama koje dolaze, a koje o istoriji iz naše bliske prošlosti ne mogu učiti u školskim klupama, kažemo istinu o onom šta nam se dešavalo. Nije ovo poziv njima na osvetu već usmjerenje ka tome da marljivo uče, rade, njeguju dobre međuljudske i međunacionalne odnose i učine sve da se ono kroz šta smo mi prolazili nikada i nikome više ne ponovi.