U SARAJEVU PREMIJERNO PRIKAZAN NOVI DOKUMENTARNI FILM „TAJNA AUTOBUSA SMRTI“ AUTORA AVDE HUSEINOVIĆA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 14. Jun 2022. 20:06:25
Večeras (14.06.2022.), u okviru manifestacije „Novogradski dani 2022“, u prepunoj multimedijalnoj sali Općine Novi Grad sa početkom u 18 sati premjerno je prikazan novi dokumentarni film Avde Huseinovića „Tajna autobusa smrti“. Po riječima autora film je to o nekažnjenom, stravičnom, zločinu kojeg su, prije 30 godina, počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika, a nastao je u koprodukciji Udruženja „Pravda“ i Općine Novi Grad. Ovaj film kroz autentične video snimke i drugu dokumentaciju i svjedočenja živih svjedoka, prezentuje mnoštvo nepoznatih detalja i činjenica o stradanju nesrpskog stanovništva na prostoru ovih naselja tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995.godine. Naime, zarobljene mještane ovog kraja, njih 56, agresor je prinudno zatočio u zloglasni logor u Rajlovcu, odakle su ih, nakon teških tortura i mučenja, ugurali u jedan autobus govoreći im da ih voze na razmjenu. Međutim, umjesto na razmjenu odvezeni su u Sokolinu gdje su po njima, dok su bili u autobusu, počeli pucati iz različitog vatrenog oružja, gađati granatama, zasipati ih bombama.

AVDO HUSEINOVIĆ: Nadati se da će ovaj film malo razbudidi uspavano tužilaštvo i natjerati ga da, konačno, počne sankcionisati ono šta su zločinci činili

- Sudbina je htjela da njih osam preživi te tako ovaj gnusni zločin nije ostao sakriven, - kaže Avdo Huseinović. Film kroz izjave preživjelih logoraša i druge dokumentarne građe govori o jednom teškom vremenu kroz koje smo prolazili tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992. - 1995. godine, vremenu o kojem generacijama koje dolaze, a koje o historiji iz naše bliske prošlosti ne mogu učiti u školskim klupama, kažemo istinu o onom šta nam se dešavalo. Na žalost, ovo je samo jedan od brojnih, nekažnjenih, zločina. Nadati se da će ovaj film malo razbudidi uspavano tužilaštvo i natjerati ga da, konačno, počne sankcionisati ono šta su zločinci činili.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad

Pored Avde Huseinovića, ovom vrijednom projektu, govorili su i Taib Delalić, pomoćnik načelnika za boračko invalidsku zaštitu sarajevske Općine Novi Grad, te Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad. Istakli su svoju spremnost da ovakvim i sličnim projektima na istinit način pomognu u dokumentovanju svega onog što nam se dešavalo tokom minulog rata. Posebne emocije prisutnih izazvalo je obraćanje Elvira Jahića, jednog od osmorice preživjelih iz autobusa smrti.


- Sudbina je htjela da, uprkos namjerama zločinaca da sakriju svoje nedjelo, ipak ostane neko od nas da svijetu kaže kakve su to zločine neljudi činili nad ljudima, nad svojim prijateljima, poznanicima, radnim kolegama, rekao je Elvir Jahić. Na žalost neki od onih koji su pucali po nama, nekoliko kilometara od ove zgrade, u drugom entitetu, zbog inertnosti našeg tužilaštva i suda, mirno šetaju u drugom entitetu.