MINISTAR VANJSKIH POSLOVA LUKSEMBURGA U SARAJEVU: EU NE SMIJE ZAPOSTAVITI BOSNU I HERCEGOVINU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 15. Jun 2022. 14:06:35
Evropska unija (EU) ne smije zaboraviti i zapostaviti Bosnu i Hercegovinu koja je važna za stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, izjavo je danas u Sarajevu ministar vanjskih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburg Jean Asselborn, javlja Anadolu Agencu (AA).

On se u srijedu sastao s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković s kojom je razgovarao o odnosima dviju zemalja i evropskom putu BiH.

Pozdravio je politički sporazum koji su u nedjelju u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva BiH i većina predsjednika parlamentarnih stranaka u državi.

"Vjerujem da je to pozitivan znak. EU mora razmatrati, kako stanje u Ukrajini, također i u Moldaviji, pa i u Gruziji. Ali, ne smijemo zanemariti Zapadni Balkan koji je, ne samo u našem dvorištu nego i u našoj bašti", rekao je Asselborn.

Dodao je da bi održavanje opštih izbora 2. oktobra ove godine moglo biti prilika da BiH i EU obnove svoje odnose.

"Što se tiče procesa pristupanja EU-u, to je način da se za cijeli kontinent osigura demokratija, mir, sigurnost, prosperitet i stabilnost za cijelu EU i sve njene državljane. Zato se zaista nadam da će se nastaviti napori u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije", rekao je ministar vanjskih poslova Luksemburga.

Osvrnuvši se na ostale zemlje Zapadnog Balkana, Asselborn je rekao da EU treba donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

"Još jednom bih pozvao Bugarsku da ne blokira donošenje odluke. Ne radi se o premijerima, ministrima, radi se o ljudima. A, građani Sjeverne Makedonije zaslužuju poštovanje. Ta zemlja je prešla veliki put, čak je promijenila i svoje ime što je presedan u historiji Evropske unije", rekao je Asselborn.

Dodao je da je važno Crnu Goru zadržati na pravom putu, te izrazio nadu da će se Srbija i Kosovo okrenuti ka budućnosti i da će se Beograd opredijeliti za put koji ide prema Briselu.

Asselborn se osvrnuo i na građane BiH koji žive u Luksemburgu, istakavši da u toj zemlji živi oko 1.800 ljudi bh. porijekla, koji čine veoma aktivnu zajednicu.

"Svi su oni dobro integrisani u naše društo, državljani su Luksemburga, ali održavaju kontakte s domovinom BiH. To je nešto što mi, ne samo da poštujemo već i aktivno promovišemo", rekao je Asselborn.

Foto: Denis Zuberi/AA