OSTAT ĆEMO DIREKTNI ČUVARI AMANETA I ŽELJE DA NANA FATA 2023. GODINE OBAVI HADŽ
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. Jun 2022. 13:06:20
Poštovani naši članovi, donatori i simpatizeri,
učesnici akcije Hadž za Nanu Fatu,
poštivaoci heroine Nane Fate i njene borbe,
Es-selamu alaikum wa-rahmatullahi wa-barakatuh!
Želimo da Vas ovim putem obavijestimo, iako ste vjerovatno već saznali iz drugih medija, da naša Nana Fata ove godine neće moći da posjeti sveta mjesta Mekku i Medinu i da obavi Hadž. Nažalost vlasti Kraljevine Saudijske Arabije, zbog epidomoloških zdravstvenih razloga ove godine nisu dozvolile osobama starijim od 65 godina da obave Hadž.
Ni sav naš angažman, ni urgiranje Reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića, ni ministrice vanjskih poslova dr. Bisere Turković, ni mnogih drugih diplomata nisu urodili plodom. Na hair inshallah.

Nakon problema koji su se javili, postojala je varijanta da neko za našu Nanu Fatu uputimo kao Bedela i obavi Hadž, a ona da ode na Umru, pošto za Umru ne postoji starosno ograničenje. Ali Nanina je želja da ako bude to sudbina ona lično ode u Mekku i Medinu.
U direktnom razgovoru sa Nanom Fatom ona je tu želju potvrdila, ukoliko to bude Allahova dž.š. volja, lično obavi Hadž. U tome razgovoru smo odlučili, novac koji je kao hedija uplaćen za svrhu obavljanja hadža za Nanu Fatu, a koji se nalazi na našem računu, da „zamrznemo“ do sljedeće 2023.godine.
Zato ćemo inshallah ostati direktni čuvari Vašeg amaneta i želje Nane Fate, sa dovama da naša Nana u zdravlju i veselju dočeka sljedeću godinu i da se promijene odluke Ureda za obavljanje hadaža u Saudjskoj Arabiji, tako da i starije osobe od 65 godina mogu nesmetano obaviti petu islamsku dužnost.

Mahsuz selam za sve sponzore koji su uplatili sredstva u vidu hedije.
Koordinator akcije, Besim Ferhatović, predsjednik HO „Bošnjaci Frankfurta i dijaspore.