BOŠNJACI U HRVATSKOJ TREBAJU IMATI INSTITUCIONALNU PODRŠKU INSTUCIJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 01. Jul 2022. 14:07:40
Generalni sekretar VKBI Bosne i Hercegovine i izvršni sekretar Ureda za koordinaciju bošnjačkih nacionalnih vijeća mr.sc. Emir Zlatar posjetio je predsjednika Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj (KŽBNVRH) gosp. Kadru Kolašina u Splitu. Gospodin Kolašin ujedno je i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije.

Na susretu su bili predstavnici bošnjačkih udruženja Splitsko dalmatinske županije, Grada Splita kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Gadu Splitu Vahid ef. Hadžić.

Predsjednik KŽBNVRH upoznao je g. Zlatara o položaju i statusu Bošnjaka u R Hrvatskoj, sa posebnim aspektom na Splitsko-dalmatinsku županiju, istaknuvši najznačajnije aktivnosti. Ono što nedostaje Bošnjacima u Hrvatskoj je institucionalna podrška iz Bosne i Hercegovine koje nažalost nema. Druge manjinske nacionalne zajednice u Hrvatskoj kao što su Mađarska, Albanska, Crnogorska (koje su manje brojne u odnosu na Bošnjake), posebno Srpska i sl. imaju snažnu institucionalnu podršku svojih država.
Bošnjačko vijeće u Hrvatskoj, na osnovu Ustava i Zakona Republike Hrvatske, predstavlja bošnjačku manjinsku zajednicu. Saradnja županijskih i lokalnih vlasti sa bošnjačkim vijećima je izuzetno korektna i zavisi od aktiviteta bošnjačkih vijeća u županijama i gradovima/općinama. Predstavnici Bošnjaka u Hrvatskoj zamolili su da se bh zvaničnicima, kako onim u državnim, tako i u entitetskih, kantonalnim i gradskim/općinskim vlastima prenese molba da prilikom svojih zvaničnih posjeta kolegama na različitim razinama vlasti u Hrvatskoj, u svoje protokolarne obaveze unesu i posjete i susret sa bošnjačkim županijskim i gradskim/općinskim vijećima jer ova vijeća predstavljaju Bošnjake. Nažalost pokazalo se da su saradnje srodnih političkih stranaka iz BiH sa kolegama u Hrvatskoj snažnije i intenzivnije od jačanja institucionalnih veza, pa se često dešava da određene političke strukture iz BiH ostvaruju veze i saradnju sa svojim stranačkim kolegama u Hrvatskoj, a ne sa institucionalnim predstavnicima Bošnjaka u Hrvatskoj. Posebno treba mijenjati dosadašnju praksu posjeta državnih i lokalnih vlasti BiH kolegama u Hrvatskoj. Posljednja službena posjeta delegacije Grada Sarajevo Gradu Splitu izostavila je susret delegacije glavnog Grada BiH Sarajeva sa županijskim i gradskim bošnjačkim vijećem. Ova praksa se treba mijenjati jer i same gradske i županijske vlasti u Hrvatskoj iznenade se da se ovakvi susreti sa Bošnjacima uglavnom i ne zatraže. Delegacije koje dolaze iz drugih država u posjet vlastima u Hrvatskoj obavezno uključuju i posjet svojim manjinskim nacionalnim zajednicama u Hrvatskoj.


Generalni sekretar VKBI prezentirao je moguće oblike saradnje VKBI i KŽBNVRH, posebno sa aspekta održavanja javnih tribina, promocija značajnih knjiga i izdanja, dakle jednog kulturnog transfera i saradnje u oblasti temeljnih elemenata nacionalnog identiteta Bošnjaka (oblasti jezika, književnosti, obrazovanja, historije, geografije, likovne i muzičke umjetnosti). Tokom posjete generalni sekretar VKBI poklonio je poster vladajuće srednjovjekovne bosanske dinastije Kotromanića čiji je autor član VKBI emeritus prof.dr. Enver Imamović predsjedniku Vijeća bošnjačke manjinske zajednice Splitsko-dalmatinske županije kako bi ukrasili svoje službene prostorije.

Predsjednik Kulašin uputio je poziv VKBI da prisustvuju koncertu koji organiziraju povodom sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 10. jula 2022. godine u Gradu Splitu. Obilježavanje sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici jula 1992. godine bošnjačko nacionalno jeste tradicionalna manifestacija koju Bošnjačko vijeće Splita organizira sa drugim bošnjačkim udruženjima, uz apsolutnu podršku županijskih i gradskih vlasti Splita. Poziv će svakako biti upućen i nosiocima drugih nivoa vlasti u BiH.

Predsjednik KŽBNVRH istakao je zahtjev da se jedna od narednih sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, kojeg čine predsjednici i predstavnici bošnjačkih vijeća iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i SAD, organizira u Hrvatskoj.

Zaključeno je da se konkretni projekti planiraju i realiziraju nakon turističke ljetne sezone koja u Hrvatskoj počinje u prvoj sedmici jula, dakle u septembru/oktobru ove godine.