NA DAN AREFATA I KURBAN BAJRAM MEĐU BOŠNJACIMA U CIRIHU
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 09. Jul 2022. 02:07:54
Dragi moji,
Na današnji dan, petak, devetog zu-l-hidždžeta 10. godine po Hidžri/šestog marta 632. godine po Miladu prije 1433 hidžretskih ili 1390 miladskih godina posljednji Allahov vjerovjesnik i poslanik Muhammed, Aleihisselam, je stajao na brdu Arefat, gdje je održano svoju oproštajnu hutbu, svoj oproštajni govor.

Naime, Muhammed, Alejhisselam, je dvadeset petog zu-l-ka'de desete godine po Hidžri objavio u Medini svoju namjeru da hodočasti Mesdžid-i haram, Kabu u Mekki, sa sto hiljada muslimana.

Tako je i bilo, Poslanik je ušao u Mekku s telbijom: Allahumme, lebbjke, lebbejke la šerike leke… O Allahu, Tebi se odazivam, samo se Tebi odazivam. Ti nemaš partnera…

Zatim je obavio sedam tavafa oko Kabe te dotaknuo Crni ćabenski kamen.

Potom je klanjao dva rekjata kod Meqam-i ibrahima.

Nakon toga popio je zemzem vode.

Zatim je obavio sedam krugova saja – brzo hodanje – između Safe i Merve.

Osmog zu-l-hidždžeta je otišao na Minu, gdje je prenaćio.

Sutradan, Poslanik je otišao na Arefat. Nakon što je spojio podne i ikindiju namaz u podnevsko vrijeme, Poslanik je na Arefatu održao svoju oproštajnu hutbu – govor za sva vremena.


Tri Poslanikove poruke na Arefatu imaju univerzalnu i vjekovnu vrijednost:
1) - Danas sam vam usavršio vašu vjeru i upotpunio vam blagodati tako da shvatite da sam zadovoljan da vam islam bude vjera za vaš uspjeh na Ovome i spas na Drugome svijetu! – bile su posljednje Allahove riječi na Arefatu posljednjem vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, Alejhisselamu. To je bio i znak da je Poslanikov edžel za odlazaka sa Dunjaluka na Ahiret bio blizu.

2) - Ostavljam vam dvije stvari: Allahovu knjigu – Kur'ana i moj Sunnet – urnek za vaš život na zemlji – ako ih se budete držali, nećete zalutati s Pravoga puta – bile su riječi Allahovog vjerovjenika i poslanika za sva vremena.

3) Alejhisselamove riječi na Arefatu o univerzalnom humanizmu nisu nikad zvučnije i potrebnije kao danas kad svi osjećamo da je čovječanstvo u opasnosti: - Upamtite, ste svi vi sinovi Ademovi. A Adem je od zemlje. Nema prednosti Arap nad Nearapom, niti Nearap nad Arapom osim po moralnom karakteru.

Nakon zalaska sunca Poslanik se sa Arefata uputio prema Muzdelifi, gdje je spojio akšam i jaciju namaz u jacijsko vrijeme.

Zatim se spustio do Mine, gdje je bacao kamenčiće (džemerata), zaklao kurban, obrijao glavu i, na kraju, otišao do Harema, gdje je obavio posljednji tavaf oko Kabe.

Poslanik se zadržao u Mekki deset dana prije povratka u Medinu, gdje je preselio na Ahiret 12. rebiul-evvela 11. godine po Hidžri, prije podne u ponedjeljak 8. juna 632. godine po Miladu u šezdeset trećoj godini života.

***
Danas, na dan Arafeta, boravim među Bošnjacima u Cirihu na poziv glavnog imama Jasmin-ef. Demića povodom Kurban Bajrama. Održao sam hutbu i imamio džumu-namaz.


Ne znam kada sam se ljepše osjećao kao danas u Cirihu među našim ljudima, koji se okupljaju u džamiji.

Ako Bog da, sutra ću u Cirihu imamiti bajram-namaz, održati bajramsku hutbu i bajramski se družiti sa braćom iz Bosne, Sandžaka, Skoplja, Prizrena… i mnogih drugih mjesta…

Lijepo je biti i boraviti među braćom ma gdje bili u svijetu, posebno u Europi, posebno u Cirihu.

Bajram šerif mubarek olsun!

Hižaslav neka je blagoslovljeni poziv za povratak domu i domovini!