Reportaža o turskom gradu Bandirmi
BANDIRMA – TURSKI GRAD EVROPSKOG STILA
Autor: Amir Hodžić
Objavljeno: 13. Jul 2022. 20:07:09
Bandirma je turski grad na obali Mramornog mora sa oko 150 hiljada stanovnika. Iz Istanbula, do ovog grada najbrže se stiže brodom iz Yeni kapi, za dva sata i 15 minuta. Ako se želi s aerodroma uputiti prema Bandirmi sjedne se u autobus za Bursu, a iz Burse ponovo autobusom sa Bandirmu. Putovanje na ovaj način traje oko četiri sata sa aerodroma Sabiha Gokčen, a sa aerodroma Istanbul nešto duže.

Svejedno, da li doputovali brodom ili autobusom, odmah nakon izlaska naći ćete se u samom merkezu (centru grada) na glavnom gradskom trgu. Iako ste u Turskoj, na prvi pogled pomislićete da ste negdje u nekom evropskom gradu. Restoran do restorana, kafić do kafića, parkovi, sportski tereni i široko šetalište duž obale mora. Najviše je mladih, moderno obučenih. Ispijaju čaj, kafu, salep, prirodne cijeđene sokove. Najposjećeniji je Hiyal bahče, dok se nešto stariji okupljaju u Kristalu. Grupe starijih žena naščešće se sreću u popodnevnim satima i uz čaj dugo ćaskaju. Za razliku od mnogih mjesta u Turskoj gdje se u kafanama i čajdžinicama uglavnom okupljaju muškarci, ovdje to nije slučaj. Nema ni običaja da, dok neka žena želi izaći na kafu sa drugaricom, da je za susjednim stolom čeka muž ili neki bliski rođak. Jedno slobodnije ponašanje i druženje. U popodnevno vrijeme u parkovima, u posebnim drvenim kućicama cijele porodice odmaraju u razonodi i gustirajući raznovrsne „tatli“ (slatkiše). Rostorani su posebno posjećeni vikendom u prijepodnevnim satima. Tada se dolazi na „kahvaliti“, doručak, bogat raznovrsnim jelima i uz obavezan čaj. To ustvari nije samo doručak, već sastajanje prijatelja, rodbine, drugova, poznanika...


Hajdar Čavuš džamija

Mladi se ipak najčešće susreću u kafiću „Latife“ u centru glavnog gradskog trga. Tu su i cijene veće. Dok npr. čaj, koji se u turskoj pije kao u Bosni kahva, košta sedam lira u drugim je dvije do tri. Sa mladom djevojkom koja služi goste se teško sporazumjeti. Ne zna dobro ni turski ni engleski. Čuvši naš govor obraća se na ruskom. Kaže da je iz Rusije. „Iz kojeg mjesta“, pitamo je. „Iz dalekog Sibira“, odgovara. Iz Latife, gdje se služi, kako stoji na reklami „najbolja kafa“, pruža se predivan pogled na centar grada. Dominira Čavuš džamija, statua Ataturka, zgrada za vjenčanja, stara zgrada nekadašnje željezničke stanice, ribarnice duž obale sve do terminala odakle kreću brodovi za Istanbul, a u produžetku je Čelebi luka, peta po veličini u Turskoj.


Dućani u Bandirmi

Osim kafića, na glavnom gradskom trgu je i mnogo restorana s raznovrsnim turskim jelima. Najviše se nude doneri. Uglavnom se pripremaju, prirodno na drvima, a manje pomoću plina. Riječ je o tanko naslaganom pilećem ili janjećem mesu na visokom metalnom štapu, koje se lagano okreće prema žaru i tako postepeno peče. Radnik koji služi vješto sasijeca krajnje pečene dijelove i stavlja ih u hljeb ili savija u tanku jufku. Dodaje se salata i potom uz ayran, (vrsta jogurta) služi mušterija. Postoji više vrsta donera: paša doner, iskender doner, adana doner...


Iskender doner je najkusniji kod Ismaila, čiji su preci nekada davno iz Bosne doselili u Tursku. Da je ovaj doner najukusniji u Bandirmi, potvrđuju i brojni gosti koji nerijetko čekaju slobodno mjesto. Ismail kaže da se već četiri decenije bavi ovim poslom. I sve to vrijeme meso nabavlja od istog proizvođača kao i kozije maslo za preljev, te tako uspijeva održati zavidan kvalitet. Doktor Zafir koji je upravo izašao s broda vraćajući se iz Istanbula, kaže da uvijek svrati na doner kod Ismaila, a ako želite popiti najbolji salep, onda pređite samo ulicu i svratite u slastičarnu na uglu.

Baklave Ibrahim Usta

Na glavni gradski trg nadovezuju se ulice načičkane dućanima, raznovrsnih proizvoda s jedne i druge strane glavne gradske ulice. Ponedjeljkom je najveća gužva. Tada je pazarni dan. Potrebno je skrenuti s glavne ulice u poprečnu prije ulaska u čaršiju i odmah se nađete među bezbroj znatiželjnih kupaca koji zagledaju u prepune stolove robe poredane s jedne i druge strane ulica. Nakon odjevnih predmeta, obuće, raznih kućnih potrepština, nadovezuju se ponude prehrambenih proizvoda, a potom slijede stolovi s voćem i povrćem, nigdje im se kraj ne nazire. U popodnevnim je satima najposjećenije. Tada je „indirim“, sniženje cijena. Prodavači ne žele vraćati preostalu robu pa je tada nude po nižim cijenama.

Oni koji žele ekskluzivnije proizvode upute se u „Ališveriš magazu“, veliku robnu kuću Liman, nešto podalje od centra, u blizini Beledije, gradske vijećnice. Mušterije najradije zastanu pored izloga US Polo prodavnice ili English Home-a, ali su prisutniji u LC Waikikiu, Defacto-u, Euromodi, Mavi... gdje zbog povoljnijih cijena i više kupuju. Uz kupovinu u ovoj robnoj kući je i jedan cijeli sprat na kojem su samo restorani. Uz uobičajena turska jela, donere, pide, pilav, ći kofte, mantije, mevlane... tu su i picerije kao i Mcdonalds i Burger King.

Bošnjaci u Erdeku

Hadži Jusuf i Pašabajir mahala su dvije najatraktivnije mahale za stanovanje u Bandirmi. Hadži Jusuf se nadnijela na samu obalu mora, na tvrdim kamenim stijenama. Pogled je izvrstan, ali se ne može direktno spustiti do mora. Treba krenuti prema čaršiji, a zatim spustiti do obale. Od čaršije, ulicom Mehmet čik stiže se do Pašabajir mahale. To je urbanistički moderno građen novi dio Bandirme. Sa širokim ulicama, parking prostorima, dječijim igralištima. U centru mahale je Sofuoglu džamija, ispred nje čajdžinica za džematlije, sa simboličnom cijenom čaja od pola lire. Nadovezuje se Elit restoran koji drži Tarik usta, (Majstor Tarik). Ispred imena svih vlasnika dućana stoji riječ „Usta“, što na turskom znači majstor. Odatle u Bosni potiče i prezime Ustamujić, od nekog majstora Muje. Preko puta džamije, Ajdin prodaje lubenice i dinje. Kaže da je „emeklija“, (penzioner), pa mu dobro dođe da ponešto i dodatno zaradi. Stanovnici Bandirme su vrijedni ljudi. Potvrđuje to i primjer Mesuta koji, također, preko puta džamije ima dućan mliječnih proizvoda „Sut beyaz“. Sve je kod njega „organic food“, artikli koje nabavlja od proizvođača sa sela. Radi u dućanu sa suprugom, sinom i kćerkom. Kaže da je nedavno otvorio i drugu sličnu prodavnicu. U okolini Bandirme posjeduje i oko 30 duluma zemlje, na kojim uzgaja voće i povrće.

Hamida sa kćerkama

Bandirma nema morsku plažu vjerovatno zbog Čelebi luke. No u neposrednoj okolini su plaže Tatli su, Erdek i Odžaklar. „Tatli su“ (Slatka voda) je najbliža Bandirmi. Lokalnog je karaktera. Jedan dućan, par kafana i nekoliko ležajki. Na plaži su uglavnom gosti iz neposredne blizine.

U Erdek se stiže za dvadesetak minuta autobusom iz Bandirme. To je pravi primorski gradić, sa prelijepom čaršijom od koje se šetajući kroz drvorede stiže na početak plaže. Duga je nekoliko kilometara, sa sitnim pijeskom sličnim onom u Ulcinju, u Crnoj Gori. Šetalište duž plaže je u zelenilu. Nižu se hoteli, restorani...Ljeti na plaži u Erdeku su uglavnom domaći turisti iz Istanbula, Izmira, Burse i drugih mjesta. Rijetkost je sresti nekog stranca. U Erdeku je priličan broj stanovnika čiji su korijeni s Balkana, najviše iz Bosne i Hercegovine. Kada su bila najveća doseljavanja tada su muhadžiri iz broda iskrcavani na obale mora gdje su se zaustavljali. To su tada bila siromašna mjesta jer turizam nije bio razvijen. Danas su potomci tih doseljenika u povoljnijem položaju. Vlasnici su hotela i drugih turističkih objekata. Čak i pojedine ulice nose bosanske nazive, kao npr. Bosanska, kojom se stiže do porodice Hamide Ćur (Ćordić). Ova 79-godišnja starica živi sa kćerkama Seher i Sermin. Kažu da su njihovi preci doselili prije 130 godina, najvjerovatnije iz Bosanskog Petrovca.

Panderma - najstariji hotel u Bandirmi

Bahra, čija je majka od Hajdarpašića iz Bijelog Polja (CG), a otac s Kosova također posjeduje stan u Erdeku. S mužem koji je rodom iz Tetova svakog ljeta provodi godišnji odmor u Erdeku. Inače žive i rade u Belgiji. Bahra govori bosanski, albanski, turski i jezik kojim se govori u Belgiji. Također i djeca i unučad. U Erdeku, na moru, najradije se sa društvom sastaje u hotelu Yucel, čiji je vlasnik Sulejman porijeklom iz BiH. Nešto malo dalje od Erdeka za desetak minuta stiže se autobusom u Odžaklar, za odmor prelijepu i ugodnu plažu.

Bandirma ima još jednu svoju prirodnu osobenost i čar, lodos. To je naziv za jugozapadni vjetar na Mramornom moru. Duva tokom cijele godine i može izazvati veoma visoke talase. Ponekad zaustavi i plovidbu brodova. I galebovi zastanu, ne lete, pribiju se uz priobalno kamenje i čekaju da vjetar utihne. A oni najhrabriji izletnici koji se u tom trenutku zadese kraj obale uživaju dok ih talasi zapljusuju.

Iako ovaj vjetar zna ponekad izazvati nevrijeme i štete, njegova je najveća zasluga što je u Bandirmi tokom cijele godine čist zrak, bez magle i smoga. (Tekst i foto: Amir Hodžić)


Luka u Bandirmi

Morska obala u Bandirmi

Kahvaliti

Mesut sa majkom Aišom i ocem Mehmetom

Zgrada za vjenčanja

Stara željeznička

Spomenik Ataturku

Plaža u Edreku
Fatima i Bahra na putu za Erdek