NEKAD MAJKA MUJU KLELA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 29. Jul 2022. 14:07:07
Uskoro knjiga „Nekad majka Muju klela“ i istoimeni album Mesuda Kreštalice sa novim pjesmama pisanim u duhu naše tradicionalne pjesme sevdalinke

Osnovnu školu i gimnaziju, sarajevski sevdalija Mesud Kreštalica, završio je u rodnom Han Pijesku, a Pedagošku akademiju i Fakultet političkih nauka u Sarajevu. Kao nastavnik-profesor radio je u Varešu do 1979. godine. Nakon toga živio je i radio u Sarajevu, a od 1994. godine boravi na relaciji Švicarska-Bosna i Hercegovina.

Kao dječak iz radničko-seljačke porodice, od oca Saliha i majke Merke, vrlo rano je zavolio slušati i pjevati naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Uzori su mu bili tada poznati interpretatori, a među njima ponajviše Safet Isović.


U devetočlanoj porodici njegov stariji brat Himzo svirao je saz pa je znao često, uz njegovu pratnju, pjevati sevdalinke, ali i izvoditi ih na hamonci koju je svirao. Tako je ova pjesma postala sastavni dio njegovog života i njegova velika ljubav koja ga nikada nije napuštala.

U toku školovanja i studiranja svoju ljubav prema pjesmi iskazivao je kroz rad u muzičkim sekcijama Kulturno umjetničkih društava. Nastupao je na raznim takmičenjima na kojima su se birali najbolji pjevači amateri i drugim muzičkim manifestacijama.

Njegova radna profesija nije ga sputavala da njeguje i pjeva lijepe sevdalinke.
Velika ljubav prema našoj tradicionalnoj pjesmi sevdalinci koja je bila duboko u njegovoj duši bila je sastavni dio stila života u njegovoj porodici.


Sa svojom suprugom Muneverom, koja je, takđe, voljela i lijepo pjevat naše tradconalne pjesme, dobio je sina Adnana i kćerku Lejlu, koji danas žive i rade u Ženevi, i stekao petoro unučadi.

Muzika i pjesma koja se u njegovoj porodici njegovala, uticala je na to da se i njegov sin Adnan opredijeli za muziku i počne raditi kao profesor harmonike, a kasnije i inžinjer zvuka na jednom švicarskom institutu.

U želji da se bolje upozna sa tajnama i tehnikama pjevanja Mesud uspostavlja saradnju sa porodicom Berak. Uz druženje sa Spasom Berakom i njegovom suprugom Ljubicom usavršava tehniku pjevanja i stiče druga znanja koja će mu pomoći da što kvalitetnije tumači našu tradicnalnu pjesmu sevdalinku.

Njegov prvi, značajniji, nastup na kojem se predstavio široj javnosti, bio je 1991. godine u poznatoj muzičkoj emisiji „Meraklije“ koju je vodio Vehid Gunić, a muzički uređivao Spaso Berak. Tada je izveo pjesmu „Podigoh se junak putovati“ nastalu na tekst Duška Trifunovića, a u aranžmanu Spase Beraka. To je bilo prvo izvođenje navedene pjesme. Ovu pjesmu je nedavno, uz osam drugih, snimio i za arhiv Radija BiH.


Premijera filma „SARAJEVO MARCH“ na „Sarajevo Film Festivalu“ 2017. godine: Mesud Kreštalica sa režiserom Ersanom Bayraktarom i dijelom aktera filma

Učestvovao je u mnogim muzičkim radio i TV emisijama u kojima je promovisao našu tradicionalnu pjesmu sevdalinku, a iza njega su nastupi i na Festivalima narodne muzike: „Sevdah fest“ u Bihaću, „Sevdalinko u srcu te nosim“ u Tuzli, Festivalu „Ilidža“ u Sarajevu te Mostaru, Jelahu... Sa pjesmom „Vraćam ti se moja Bosno“ zastupljen je i u dokumentarnom filmu „Sarajevo march“ turskog reditelja Ersana Bayraktara koji je prikazan na „Sarajevo Film Festivalu“ 2017. godine.

Ono što posebno ističe ovaj, po zanimanju profesor a u duši veliki zaljubljenik sevdaha, jeste ostvarenje sna vezanog za spajanje njegovog pjevačkog iskustva sa muzičkim umijećem svog sina Adnana, u okviru kojeg bi se zajedno pojavili na nekoj muzičkoj fešti. San mu se ostvario 2016. godine kada je zajedno sa njim, interpretirajući pjesmu „Samo Bosna liječi rane“, za koju je Adnan napisao tekst i muziku i aranžman zajedno sa Zdravkom Vesilovskim, nastupio na 22. „Sevdah festu“ u Bihaću. Na ovoj, prestižnoj manifestaciji nastupit će i ove godine sa vlastitom melodijom „Željo moja“ koju je napisao na tekst Envera Šadinlije, a u aranžersko ruho je „obukao“ Bane Vasić.

Adnan i Mesud Kreštalica

Zbog odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, njegove započete aktivnosti na pripremi i snimanju i drugih pjesama su odgođene. Tek 2014. godine, ponovo, ulazi u studio i snima nove pjesame.
Pored arhivskih snimaka sa našim tradicionalnim pjesmama sevdalinkama odlučuje se da uradi i snimi i neke nove pjesme pisane u duhu sevdaha. Među takvima su: „Podigoh se junak putovati“, „Nekad majka Muju klela“, „Nemože srce dušu da smiri“, „Samo Bosna liječi rane“, „Vraćam ti se moja Bosno“, „Želio sam pa dočeko“, „Ko to noćas pjeva“, „Željo moja“ i „Kumrija“. Sve one će se, uskoro, naći na njegovom novom albumu „Nekad majka Muju klela“ koji će biti u prilogu istoimene knjige u kojoj se govori o tome kako je nastala ova pjesma, ali i sve drugo šta je radio ovaj vrijedni poklonik naše tzradicionalne pjesme sevdalinke.