VOGOŠĆA: OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA „BITKE ZA POLJINE“
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 31. Jul 2022. 16:07:32
Preživjeli borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, članovi šehidskih porodica i porodica poginulih boraca i brojni građani, danas (31.07.2022.) su, u vogošćanskoj Mjesnoj zajednici Koblja Glava, u organizaciji Jedinstvene organizcije boraca Unija veterana Vogošća, obilježili tridesetogodišnjicu „Bitke za Poljine“ koja je, sa ciljem deblokade Sarajeva u pravcu Vogošće i Ilijaša, vođena 31. jula 1992. godine. Tog dana svoje živote, za suverernu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, dali su Teufik Šošić, Hakija Čavčić, Semedin Etemović, Mirsad Omerović, Mersal Plakalo, Rašid Bešlija i Ibrahim Brkanić, a samo deset dana ranije, 20. jula, u akciji pripadnika 3. i 4. čete, na Poljinama nestali su njihovi saborci Ilijas Trnka, Senad Rokša i Muhamed Jamaković, koji su kasnije agresori ubili.


Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju na Sjeničkoj kosi, delegacije Koordnacije boračkih udruženja, Općine Vogošća i stranaka koje participiraju u radu zakonodavnog tijela ove lokalne zajednice, odale su počast šehidima i poginulim brcima, koji su, u cilju deblokade Sarajeva, u herojskoj borbi vođenoj na ovom prostoru, izgubili živote.

O značaju obilježavanja ovakvih datuma, prisutnima je govorio Salem Numanović, predsjednik Upravnog odbora Jedinstvene organizcije boraca Unija veterana Vogošće i učesnik ove bitke. Istakao je potrebu da se na ovakvim i sličnim manifestacijama mladi napajaju istinom o herojskim događajima iz naše bliske prošlosti, kako bi u vremenu pred nama, znali prepozntije one koji žele ugroziti bezbjednost naše zemlje Bosne i Hercegovine i usprotiviti im se.


Pored njega o ovim histortijskim danima govorili su i Omer Osmanović, Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo i Edin Smajić, Načelnik Općine Vogošća. Iskazali su svoju spremnost da, i u vremenu pred nama, podržavaju ovakve i slične manifestacije kojima se od zaborava čuvaju svijetle tekovine iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine.

Efendija Vehbija Makić, imam Adil-begove džamije na Kobiljoj Glavi, za sve šehide i poginule borce proučio je Jasin.

Amna Planja, članica sekcije izviđača „Zelene beretke“, pročitala je svoj, vrlo nadahnuti literarni rad pisan na temu „Bitke za Poljine“.

Po okončanju manifestcije upriličen je druženje građana sa preživjelim borcima.

Edin Smajić

Vehbij-ef.Makić

Omer Osmanović
Salem Numanović