KURTI: SRBI SU POSTALI AGRESIVNI KAO RIJETKO KADA
Autor: NAP
Objavljeno: 02. Aug 2022. 12:08:06
Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da će odluka o reciprocitetu za dokumente iz Srbije biti odgođena, čim se uklone sve barikade koje su postavili Srbi na sjeveru Kosova, prenosi Koha.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za medije, s ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečlom, rekao da postoji devet barikada na prijelazima Jarinje i Bernjak i na cestama koji vode prema tim prelazima.

"Granični punktovi Jarinje i Bernjak i dalje su zatvoreni jer su ceste koje vode tamo i dalje blokirane. Na ostalim mjestima na graničnim prelazima se izdaju ulazno-izlazne isprave. Vlada Kosova ponavlja obećanje da će, kada se uklone barikade na sjeveru, primjena dvije vladine odluke biti odgođena do 1. rujna 2022. Sjeverno od Ibra ima ukupno devet barikada, očekujemo da će sve one biti uklonjene danas. Naše mjere su za zakonitost i demokratski poredak. Ne poduzimaju se nikakve mjere na osnovu etničkog identiteta“, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da Kosovu nije lako jer "nelegalne strukture na sjeveru podržava državni aparat Srbije".

"Sinoć je pucano na policiju i postavljeno devet barikada s ljudima. Ilegalne strukture Srbije postale su agresivne kao rijetko kada. Nije lako našoj zemlji jer ih podržava cijeli državni aparat našeg sjevernog susjeda. Na sreću, nema prostrjelnih rana, kako je lažno prijavljeno", dodao je Kurti.