IGK dobio odgovor iz ofisa gradonačelnice Kalgaria Jyoti Gondek.
ORGANIZOVAT ĆEMO RAZGOVARE SA KOMISIJOM GRADONAČELNICE KALGARIA O VAŠIM ZAHTIJEVIMA ZA PROKLAMACIJU PROGLAŠENJA 11. JULA - DANOM SJEĆANJA NA GENOCID U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 11. Aug 2022. 07:08:32
Institut za istraživanje genocida Kanada u saradnji sa Bošnjačkim kanadskim društvom Kalgari i uz podršku bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi i mnogim Kanađanima, prijateljima istine i pravde o genocidu u Srebrenici i prijateljima države BiH je poslao protesno pismo gradonačelnici Kalgaria zbog odbijanja da izda proklamaciju za proglašenje 11. jula, Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a povodom 27. godišnjice od toga najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi.

Vaš potez ocjenjujemo kao anticivilizacijski, dehimanizirajući, neljudski koji duboko vrijeđa već davno povrijeđena osjećanja Majki Srebrenice, žrtava genocida u Srebrenici i svih istinskih prijatelja istine o genocidu i pravde za žrtve genocida između ostalog napisano je u našem pismu. U protesnom pismu smo tražili da se gradonačelnica izvine Majkama Srebrenice i preživjelim žrtvama genocida, ali i mnogim Kanađanima. Tražili smo da sljedeće godine izda proklamaciju kojom se 11. juli potvrđuje kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kalgariu.

U odgovoru iz ofisa gradonačelnice stoji:"Hvala što ste se obratili Uredu gradonačelnice. Cijenimo vaš zahtijev i vaše navode u ime vaše zajednice. Kao rezultat vašeg pisma mi ćemo organizovati razgovare o vašim zahtijevima sa Komisijom gradonačelnice za rad sa građanima i Komisijom za protokol kako bismo osigurali da se bolje razumiju zahtijevi koje ste pokrenuli u vašem pismu, a prije donošenja odluke o vašim zahtijevima u narednim godinama”.

Institut za istraživanje genocida Kanada sa partnerskim organizacijama i zajednicama nastavlja borbu za istinu, pravdu, kulturu sjećanja, borbu protiv negatora genocida, borbu protiv veličanja presuđenih zločinaca. Naš cilj je da svaka kanadska pokrajina i svaki veći grad u Kanadi proklamacijom ili deklaracijom komemoriše 11. juli kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici u Kanadi afirmišemo univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira i razvijamo aktivizam i internacionalno suprostavljanje nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo. Čuvajući uspomene na genocid u Srebrenici dajemo doprinos sprječavanju budućih genocide u vremenu kada se širom svijeta dešavaju brojni zločini, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.