U Vogošći obilježen 30.avgust - Međunarodni dan nestalih osoba
SKRIVANJE ISTINE O ŽRTVAMA RATA NIJE NIKOME IZGRADILO BOLJU BUDUĆNOST
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 30. Aug 2022. 15:08:45
Postavljanjem instalacije nestalog lika, na „Trgu branilaca Vogoše“, ispred Upravne zgrade Javne ustanove KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, Udruženje „Porodice nestalih općine Vogošća“, je danas (30.08.2022.) obilježilo 30. avgust - Međunarodni dan nestalih osoba. Pozvali su prolaznike i nadležne da se uključe u poces traženja nestalih osoba u našoj zemlji.


EMA ČEKIĆ: Apelujemo na sve one koje u dubini duše drugačije razmišljaju od svojih političkih lidera, a imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih, da skupe hrabrost i nađu načina da nam bar anonimno proslijede informaciju i kažu istinu o saznanjima vezanim za pojedinačne i masovne grobnice.

-Trideseti avgust je Međunarodni dan nestalih osoba, osoba kojima je oduzeto ono najosnovnije pravo, pravo na život, samo zato što su imali drugačija imena, razmišljanja, boju kože ili pripadali drugačijoj vjeroispjovjesti, kaže Ema Čekić, predsjednik Udruženja „Porodice nestalih Općine Vogošća“. Njima su oduzeli život a nama preživjelim članovima njihovih porodica obezbjedili život pun bola i patnje. Sve ove godine iza pitamo nadležne da li tražimo puno ako zanemarujemo sva ovozemaljska materijalna dobra i tražimo samo da nam se kaže istina o lokaciji posmrtnih ostataka naših najmijlijih kako bi se iskopali i kako bi im metodom DNK-a vratili identitet. Uskraćeno nam je pravo da ih dostojno ukopamo i da proživimo stvarni period žalovanja. Skrivanje istine o stradanjima i zločinima nije nikome izgradilo bolju budućnost već je prouzrokovalo nove tragedije sa još većim zločinima i patnjama i u kojima su svi gubitnici. Apelujemo na sve one koje u dubini duše drugačije razmišljaju od svojih političkih lidera, a imaju saznanja kojima mogu doprinijeti u rješavanju sudbina nestalih, da skupe hrabrost i nađu načina da nam bar anonimno proslijede informaciju i kažu istinu o saznanjima vezanim za pojedinačne i masovne grobnice.


Avdo Gljiva, predsjedavajuci vijeća sa vijećnicima Opcinskog vijeća Vogošća prisustvovao manifestaciji

Inače, tokom odbrambeno-oslobodilčačkog rata u BiH 1992.-1995. godine, od 800 prinudno zatočenih civila u agresorskim logorima na području Vogošće ubijeno je njih 400. Udruženje „Porodice nestalih Općine Vogošća“ traga za još 59 onih koji su iz prinudnih mjesta zatočenja odvedene u nepoznato te o njihovoj sudbini ni danas se ništa ne zna.