BEĆIROVIĆ O PROTESTIMA ISPRED OHR-A: KADA JE U PITANJU BIH, SVE SE SVODI NA ETNIČKI MOMENAT I ZATO NEMA NAPRETKA
Autor: Hayat
Objavljeno: 07. Sep 2022. 18:09:03
O izmjenama Izbornog zakona i mogućem njihovom nametanju od visokog predstavnika u emisiji "Dobar dan BiH" razgovarali smo sa Zijadom Bećirovićem, direktorom Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Kako kaže, ti protesti bi se mogli nazvati još jednim imenom a to je “Korištenje aktivnog državljanstva ili građanstva”. To je složen pojam koji obuhvata opšte aktivnosti građana u različitim oblastima, pri čemu je njihova aktivnost usmjerena na opću društvenu korist, a ne samo na ostvarivanje ličnih interesa.

Budući da se aktivno državljanstvo i građanstvo ne može jednostavno naučiti, potrebno ga je razvijati kroz obrazovanje i obuku radi efikasnijeg uključivanja u javna politička i opće-društvena dešavanja. Upravo današnji događaj se može okarakterisati kao aktivno crpljenje i korištenje aktivnog državljanstva. Mislim da je gospođa Zornić na tome i insistirala. Građanin može mnogo, ogromno. Važan je građanski aktivizam državljana, tako da se time može postići sigurno da Christian Schmidt nije donio tada odluku, iako je bilo namjeravano da se nametne jedna takva odluka koja bi produbila etničke podjele koje su ionako već prisutne. Mi imamo neevropske standarde kada je u pitanju izbor za Dom naroda, jer je uskraćeno da jedan dio građana ne može birati svoje predstavnike, – rekao je.

Dodaje da je to reduciranje demokratije, i da to ne pripada ovom vremenu, nego se treba raditi na traženju rješenja koja će afirmirati građanina, jer veza između pojedinca i države je upravo kroz državljanstvo, kroz prava i obaveze.

Niko tu ne ignoriše etnički momenat. I on treba biti zaštićen, ali ne može biti primaran. Sve se nažalost svodi pod etnički momenat kada je u pitanju BiH i zato nema napretka, – rekao je Bećirović.