NAROD I PRAVDA: DANAŠNJE PORUKE IZ JAJCA SLUŽE ISKLJUČIVO PODGRIJAVANJU TENZIJA
Autor: B.net
Objavljeno: 13. Sep 2022. 19:09:58
Današnjim skupom u Jajcu, HDZ BiH svoju predizbornu kampanju pokušava graditi na neistinama i poluistinama o ratnim i postratnim događajima u Bosni i Hercegovini i ovom gradu, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.
„Poruke koje su danas uputili najviši dužnosnici HDZ-a BiH ni na koji način ne doprinose suživotu, kako u samom Jajcu tako i u ostatku Bosne i Hercegovine. Podizanje tenzija, jednostrano i neistinito interpretiranje historijskih činjenica i pokušaj prisvajanja grada za samo jedan narod nikako nisu put koji dobro može donijeti bilo kome, posebno ne samim Hrvatima u Jajcu, Srednjoj Bosni i općenito Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopćenju Naroda i Pravde.
Iz ove stranke podsjećaju vrh HDZ-a BiH i predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da nepobitne historijske činjenice jasno ukazuju da su Jajce zajednički oslobodile snage Armije RBiH (ARBiH) Hrvatske vojske (HV) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
„Snage ARBiH i HVO-a zajednički su branile grad i 1992. i zajedno su se povukle iz grada kada je Jajce palo. Također, oslobođanje Jajca bilo je moguće zahvaljujući zajedničkom djelovanju, a doprinos Armije RBiH, koja je netom prije Jajca oslobodila Donji Vakuf, ne smije biti zanemaren“, dodaju iz Naroda i Pravde.
Poruke o Jajcu kao „hrvatskom gradu“ ili o BiH kao „državnoj zajednici“ najviše štete, navode iz Naroda i Pravde, nanose upravo samim Hrvatima.
„Podizanjem tenzija i sijanjem razdora među same građane Jajca HDZ BiH ni na koji način neće poboljšati život ili položaj bilo kojeg građanina ovog grada i cijele BiH. Jeftinim parolama sakrivaju se stvarni problemi pa nam potpuno ostaje neodgovoreno zašto hiljada mladih iseljava iz Jajca pri čemu među njima ima podjednako i Hrvata i Bošnjaka. Ne čujemo ni kako da zaustavimo taj demografski kolaps koji se dešava pred našim očima, kako da poboljšamo uvjete života mladima, studentima, radnicima, kako da građanima omogućimo bolju zdravstvenu zaštitu, bolje socijalne naknade“, stoji u saopćenju ove stranke.
Iz Naroda i Pravde podsjećaju da su upravo u Jajcu detektirali problem dvije politike otuđenih političkih moćnika koji se održavaju na vlasti isključivo ispraznom retorikom te da su na prethodnim Lokalnim izborima ponudili kvalitetnu alternativu.
„Dvije loše politike koje Jajcem i ostatkom BiH upravljaju takmiče se u podgrijavanju tenzija, mržnje i strahova. Grad koji je u hiljadugodišnjoj historiji BiH imao toliko važnu ulogu, od Srednjeg vijeka do Drugog svjetskog rata, ostaje talac takvih politika. Jajce i cijela BiH mogu i trebaju bolje, ova zemlja i ovi ljudi zaslužuju bolje politike i bolje lidere“, navodi se na kraju reakcije Naroda i Pravde.