IGK traži stav od evropske komesarke za ljudska prava po pitanju negiranja genocida nad Bošnjacima
PREDSJEDNIK HRVATSKE MILANOVIĆ SRAMNO, ANTICIVILIZACIJSKI, DEHUMANIZIRAJUĆI NEGIRA I UMANJUJE PRAVNO PRIZNATI I PRESUĐENI GENOCID U SREBRENICI
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. Sep 2022. 13:09:28
IGK je poslao pismo evropskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović povodom kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U pismu koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor IGK između ostalog piše:

"Već duže vrijeme predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje izjave u kojima negira i umanjiva značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih čelnika u Sloveniji, uključujući člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda koji slovi za lidera manjeg entiteta Republika srpska u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika. Dodik je samoprozvani saveznik Vladimira Putina i serijski negator genocida, a uz to je i prvak ruskog uplitanja na Zapadnom Balkanu. Manji entitet Republika srpska u Bosni i Hercegovini, njegovo rukovodstvo, uz pomoć i potporu Republike Srbije, počinili su genocid u Srebrenici.

Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno Bosne i Hercegovine i dodatno sprječava njezinu integracije u EU i NATO.

Implikacije predsjednika države Republike Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Europe u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajući negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici”, piše u pismu Instituta za istraživanje genocida Kanada {IGK}.