ROGATICA: Obilježena 550. godišnjica Careve džamije u džematu Godimilje
REISUL-ULEMA KAVAZOVIĆ U ROGATICI: ISTOČNA BOSNA NE SMIJE OSTATI PUSTA
Autor: MINA
Objavljeno: 26. Sep 2022. 01:09:02
ROGATICA, 25. SEPTEMBAR 2022. (MINA) - Naša istočna Bosna ne smije opustjeti, moramo dolaziti. Bilo bi dobro i da se vratite, ali nemojte prodavati zemlju, ako ste u mogućnosti i kupite dodatno - poručio je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.
Reisul-ulema je prisustvovao svečanosti obilježavanja 550. godišnjice Careve džamije u džematu Godimilje, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Rogatica, te se ovom prilikom obratio vjernicima, naglasivši da ovo okupljanje svjedoči tome da su Bošnjaci ostali i opstali na ovim prostorima.
„Rijeka Drina ima dvije obale, lijevu i desnu. Mi smo kao narod dugo živjeli na obje obale, i živimo. Naši dušmani su nam bili namijenili da nestanemo, i s jedne i s druge strane. Desna obala je ostala skoro bez nas, vidimo kakva je sudbina Bošnjaka bila od Užica do Bijeljine. Željeli su izbrisati naše postojanje. Lijeva obala svjedoči o našem postojanju, bez obzira na ono što nam je bilo namijenjeno. Vodili smo neprestanu borbu da naše tlo čuvamo, i uvijek moramo imati na umu da je ovo naša zemlja, te da je moramo s ljubavlju, ne samo braniti, nego i graditi i podizati. Tamo gdje ima kuća, džamija, česmi, tamo gdje su naša mezarja, tamo je živi Bošnjak“, naglasio je reisul-ulema Kavazović.
Kazao je kako se bošnjaci kao narod uvijek trebaju brinuti za prošlost, ali i za sadašnjost i budućnost.

„Ova džamija je svjedočila, svjedoči i svjedočit će našem prisustvu na ovom prostoru, o našoj duhovnosti, vjeri, kulturi, tradiciji, našem narodu, koji je utemeljen u tlu ove zemlje, i na njoj čvrsto stoji bez obzira na sve oluje koje su ovom zemljom parale. Kao narod ne smijemo zaboraviti našu prošlost, ali moramo znati šta mi to želimo, čemu se nadamo, čemu težimo, šta su naši ciljevi kao naroda i zajednice muslimana. Obaveza je, kako je dragi Bog i u Kur'anu kazao, da brinemo o svojoj zajednici“, istaknuo je reisul-ulema.Podsjetio je da Allah od zajednice muslimana traži da danas radi za sutra, razmišljajući o prilikama, kako za jedinku, tako i za zajednicu.

„Oni koji su ovdje temelje udarili, na ovom prostoru, gledali su u budućnost, imali su ciljeve, to moramo danas osvijestiti. Do rezultata ne može doći jedan čovjek, tek kad zajednica muslimana stupa na pozornicu, stupa islam. Kao zajednica muslimana tvorimo ono što dobro u našoj porodici, komšiluku, gradu, domovini Bosni i Hercegovini. Naši preci su izgradili ovu džamiju, mi se danas ovdje okupljamo da vidimo šta su Bošnjaci pripremili za svoje unuke, i onu djecu koja još ni rođena nisu. To je jako važno. Zato, smatram da je ovo okupljanje iznimno važno“, kazao je reisul-ulema.

Naglasio je kako je obaveza muslimana i da se u svom govoru pozivaju na dobro, a odvraćaju od zla.

„Da su se naši preci bavili ispraznim pričama, da su ogovarali jedne druge, govorili loše jedni o drugima, ne bismo ovome danas svjedočili. Ni jedno selo, ni jedan grad, nisu nastali tako što je onaj među nama koji je odlučio sagraditi svoju kuću, porušio komšijinu. Drugačije se trebamo ponašati. Naša ulema na ovo upozorava znajući da ništa ne može nastati rušenjem tuđeg. Ovdje se podsjećamo i kako se gradi i kako se voli domovina, kako se o komšiji vodi briga, kako se unapređuje sve ono što imamo. Tako trebamo odgajati i našu djecu, moramo im pokazati vrijednosti koje su važne za naš narod, da bi opstali ovdje, da bi ova i druge džamije dočekale novih 550 godina“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Ovo je naša zemlja, i moramo je s ljubavlju,
ne samo braniti, nego i graditi i podizati


Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović izjavio je kako Careva džamija u džematu Godimilje u Rogatici, koja obilježava 550. godina postojanja, svjedoči duhovnosti, vjeri, kulturi i tradiciji Bošnjaka na ovom području.

„Naš narod je ostao i opstao na ovim prostorima kroz vrijeme, a tome svjedočite svi vi danas u Godimilju. Ova džamija je sultanska i zavrjeđuje pažnju nas bosanskih muslimana da joj se vraćamo i da je čuvamo, ona je emanet naših pradjedova“, poručio je reisul-ulema.

Svečanosti su, uz reisul-ulemu Kavazovića, prisustvovali muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ Dževad Hodžić, glavni imam MIZ Rogatica Amel-ef. Kozlić, sabornici, imami i drugi gosti.

Reisul-ulema je istakao da su okupljanja Bošnjaka, poput današnjeg, iznimno važna, te da u ovakvim prilikama mogu sagledati sve ono što su kroz vrijeme pripremili za buduće naraštaje. Naglasio je da je obaveza Bošnjaka kao naroda da ne zaborave svoju prošlost, ali isto tako da brinu o sadašnjosti i budućnosti.


„Rijeka Drina ima dvije obale, lijevu i desnu. Na obje obale smo dugo živjeli i živimo, ali od naših dušmana nam je bilo namijenjeno da nestanemo s obje obale. Željeli su da izbrišu naše postojanje. Desna obala je ostala skoro bez nas, ali lijeva obala svjedoči o našem postojanju, bez obzira ono što nam je bilo namijenjeno. Ovo je naša zemlja, i moramo je s ljubavlju, ne samo braniti, nego i graditi i podizati“, poručio je reisul-ulema Kavazović.

Reisul-ulema je danas također obavio sastanak s predstavnicima MIZ Rogatica.
Mufija Pitić je naglasio kako podizanje porušenih bosanskohercegovačkih džamija i njihovo očuvanje simbolizira ustrajnost naroda i kontinuitet postojanja na ovim prostorima.

„S ovom džamijom se mi uzdižemo 550 godina. Smatram da u sebi trebamo buditi ponos, samopoštovanje. Bošnjaci nemaju ni jednog povijesnog razloga da saginju glavu. Naš narod nikada u svojoj povijesti nije rušio bogomolje, palio, nasrtao na nejač, ostali smo dostojanstveni. Ne dajte da nam to otmu, hodajmo ponosni što smo ostali ljudi, a to može samo narod plemenite vjere i plemenite tradicije. Hvala našem reisul-ulemi što je uvijek s nama i što nas mudro predvodi“, istaknuo je muftija Pitić.
Glavni imam Kozlić ukazao je značaj današnje svečanosti za Bošnjake Rogatice, kazavši da je svako ookupljanje u ovom kraju od velike važnosti za povratnike.


„Posjeta reisul-uleme je velika podrška povratnicima u Rogatici, a motiv svima nama koji radimo u IZ na ovim prostorima da svoje poslove u budućnosti još kvalitetnije obavljamo. Sretni smo što smo mi generacija koja svjedoči ovom jubileju naše Careve džamije“, kazao je Kozlić.

Prigodan program je izveo Hor Muftijstva goraždanskog.

Careva džamija u Godomilju izgrađena je 1472. godine. Srušena je u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine je zapaljena i srušena.
Džamija je obnovljena u periodu od 2007. do 2016. godine.