Povodom “28. septembra – Međunarodnog dana Bošnjaka”
ZBIRKA POEZIJE „MOSTOVI PRIJATELJSTVA 6“ PO ŠESTI PUT – POVODOM DANA BOŠNJAKA JOŠ JEDAN USPJEŠAN PROJEKT UDRUŽENJA „DIVAN“
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 28. Sep 2022. 02:09:06
Udruženje “Divan” kao i proteklih godina tradicionalno povodom “28. septembra – Međunarodnog dana Bošnjaka” objavilo zbirku poezije „Mostovi prijateljstva 6“.

Književnost je jako značajan i najbolji medij za prenošenje univerzalnih poruka ljubavi, mira, razumijevanja i poštovanja među ljudima što je temelj zbirke koja se sastoji od pjesama 112 autora na ukupno 143 stranice. S obzirom na činjenicu da pisci pripadnici manjebrojnijih zajednica u Sjevernoj Makedoniji, posebno Bošnjaka se susreću sa poteškoćama pri objavljivanju knjiga na svom maternjem jeziku, a vrlo često djeluju i izolirano, preko ovakvih izdanja koje podržava Ministarstvo kulture Sjeverne Makedonije zbližavaju se i pisci različitih naroda koji pišu različitim jezicima.

„Književna tradicija zbirke "Mostovi prijateljstva" je već prepoznatljiva na polju pisanja, ne samo u granicama naše zemlje, već i izvan njenih granica. Renomirana kolekcija koja njeguje pisanu riječ I predstavlja izvanredan primjer koji ima univerzalne dimenzije na kojem se grade mostovi prijateljstva. Urednici nastavljaju da njeguju plemenitu misiju zbirke, da grade čvrste temelje i nesebično daju svoj doprinos bogaćenju književnih i kulturnih raznolikosti“, – piše u recenziji poznate poetese i predsjednice Kluba pisaca „Kočo Racin“, Lili Arsova.

„Udruženje „Divan“ godinama radi na promociji i afirmaciji kulturnih vrijednosti građana, posebno kulturnih radnika pripadnika manjebrjonijih naroda, među kojima tvori i veliki broj pisaca Bošnjaka, na makedonskom i bosanskom jeziku. Sa ovim izdanjem želimo da ih afirmriamo i predstavimo makedonskoj javnosti, a nova knjiga će obogatiti makedonsko i bošnjačko, ali i književno stvaralaštvo pripadnika drugih zajednica. Vjerujemo da i poruke koje grade mostove prijateljstva uvećavaju i značaj Dana Bošnjaka i najljepša su čestitka do njih i do svih građana Makedonije“, – kaže predsjednica „Divana“, Safeta Cucak.

Štampanje zbirke podržano je od strane Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije.