Stručnjak za Ustavno pravo pojasnio najnovije izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Christian Schmidt
TRNKA: SCHMIDT JE OJAČAO DOM NARODA I POZICIJU HDZ BIH, UOPŠTE SE NE BAVI RS-OM
Autor: NAP
Objavljeno: 10. Oct 2022. 13:10:10
Stručnjak za Ustavno pravo Kasim Trnka za N1 je pojasnio najnovije izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je nametnuo Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, kojim je, kako kaže, umjesto reduciranja došlo do jačanja Doma naroda i da u Klubu Hrvata kontrolu ima HDZ koji će, kako Trnka navodi, sada krenuti ka izmjenama u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH onako kako HDZ želi.

Trnka na početku pojašnjava da, iako je cilj Schmidta bio deblokada vlasti, dobio se suprotan efekat.

“Schmidt je napravio jedan korak naprijed, dva unazad. Naprijed je u tom smislu što je predvidio neke mjere da se ubrza proces uspostavljanja vlasti i s druge strane da se poboljša protočnost zakonodavnog postupka u Parlamentu FBiH, prije svega jer se on bavi FBiH i ne bavi se drugim entitetom, iako je imao dobre razloge da se bavi i RS-om. Prema mom mišljenju, ono što je ključno i što je globalno gledajući – ti koraci unazad su činjenica da je on išao naruku političkim snagama koje zagovaraju etničke podjele u BiH, samim time što je ojačao poziciju Doma naroda jer je povećao na 80 delegata, a na državnom imamo 15 delegata u Domu naroda i pritom je on dao doznanja da preferira učešće nacionalne komponente u funkcioniranju Ustavnog uređenja BiH”, rekao je Trnka.

Također, prema navodima Trnke, uloga HDZ-a je ključna u Domu naroda.

“Pošto HDZ ima takvu političku konstelaciju, on kontroliše Klub Hrvata i on će biti značajan utjecaj u bitnim elementima funkcionisanja sistema, a to znači kod predlaganja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, a preko toga i konstruisanja, formiranja Vlade FBiH, a znamo da je ta izvršna vlast ključna”, naveo je Trnka.

Nakon što je Dragan Čović, predsjednik HDZ kazao da će Izborni zakon biti promijenjen i u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH i da je to Čoviću jedina zamjerka Schmidtu što nije izmijenio, Trnka kaže da je to iduća stavka o kojoj će se sigurno razgovarati odnosno biti uslov.

“Sada je tu pozicija bitno drugačija, jer u pogledu Doma naroda Ustav je koncipirao da dođe do izražaja nacionalni interes i tu čak možemo govoriti o legitimnom nacionalnom interesu za pojedine klubove ne samo u FBiH morali bi govoriti i za nivo BiH, kada je u pitanju Predsjedništvo, jer članove Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju građani iz FBiH, a građani RS, člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda što znači je njegova demokratska legitimacija u volji građana, a ne nacionalnog interesa”, pojasnio je Trnka.

Također, Trnka kaže da kao i do sada koalicije koje budu formirane neće biti programske već isključivo matematičke, jer jedni bi treći entitet, drugi građanski koncept, a treći secesiju.