NAJLJEPŠA LJUDSKA OSOBINA JE ISKRENOST
Autor: Sead Zubanović
Objavljeno: 12. Oct 2022. 16:10:38
Iskrenost je osobina ljudi, a neiskrenost, neljudi. Nažalost, današnjica je vrijeme laži, obmane i prevare. Iz tog razloga se čovječanstvo nalazi pred ogromnim problemima, a i mi, kao pojedinci, masovno postajemo žrtve svojih i tuđih podvala. Vođeni svojom sebičnošću i interesom, uništavamo svoje karaktere, svoje dostojanstvo, a samim tim i budućnost zajednice kojoj pripadamo. Zbog svoje pohlepe krademo i otimamo, varamo kao jedinke ili kolektiviteti i nadamo se da ćemo tako doći do sreće koje u imetku stečenim haramom nema! Nema, niti je ikada bilo, niti će je biti.

Od završetka agresije na državu Bosnu i Hercegovinu do danas, poslije izbora, pobjedničke stranke svjesno ili nesvjesno, to je sve jedno, zajednički rade na njenom rušenju i nestanku. Krčme se zajednička dobra naroda koji ovdje živi, a kome ona i pripadaju i rijeke novca se slijevaju u stranačke i privatne džepove. Licemjerstvu nema granica kada su u pitanju ozakonjenje pljačke. Niko se nikome ne miješa u „biznis“ te vrste. Šutnjom se daje pristanak na sve lopovluke ma koliko oni išli na štetu jedine nam domovine. Ministarstva i funkcije se dodjeljuju bez ikakvih kriterija, stručnost niko ne spominje, a o lojalnosti ovoj državi nikada nije bilo riječi. Kada se dođe u fazu podjele „plijena“ na sve se zaboravi.

Bolne rezultate takvog formiranja vlasti, oni koji iskreno vole ovu zemlju, nemoćni posmatraju svaki dan. Naprimjer, bez ikakvog otpora sestrić Milorada Dodika, koji po svemu sudeći nikada nije ni šutnuo pravu fudbalsku loptu, imenovan je po ključu za predsjednik Fudbalskog saveza BiH i sa te pozicije, opet bez ikakvog oponiranja koalicijonih partnera, dogovara sramotnu utakmicu sa državom Rusijim, zbog agresije na Ukrajinu anatemisanom od strane skoro cijelog svijeta. Prije ove državne sramote, taj isti Vico Zeljković poklonio je FK Borac iz Banja Luke tri stotine hiljada maraka!? O delegiranju „podobnih“ fudbalskih sudija i uz njihovu svesrdnu pomoć osvajanju šampionskih titula i plasmana klubova iz Rs-a u evropska takmičenja koja donose ogromnu finansijsku dobit, suvišno je pričati. Sve te sramotne radnje prolaze bez i jedne riječi osude i zakonskih sankcija jer svi šute. Dogovor je dogovor.

Za direktora RAKA (Regulatorne agencije) BiH, bez ikakvih primjedbi imenuje se bivši direktor radio televizije manjeg entiteta, Draško Milanović, koji je javno pjevao četničke pjesme i za čijeg je mandata taj emiter platio najveći broj novčanih kazni. Naravno, zbog izazivanja i širenja nacionalne mržnje i uvreda pripadnika drugih naroda, prije svega Bošnjaka. Od njegovog imenovanja u RAK-u, pomenutoj televiziji se ne izriču više ni opomene, a kamo li kazne, mada prekršaja u njenom programu ima na pretek! Ovih dana je pomenuta osoba donijela odluku da se sedam miliona maraka koje su u vlasništvu agancije kojom rukovodi, podijeli između televizije RTS-a i još neozakonjenog emitera, televizije takozvane hercegovačke HDZ stranke. Ta bespovratna sredstva se dodjeljuju na ime invenstiranja u projekte razvoja pomenutih ustanova! RTV Bosne i Hercegovine, kao ni Federalna televizija i svi ostali emiteri nisu dobile ni jedne marke! Sa druge strane opet samo muk. Muk koji je propratio i činjenicu da je TV UNA dobila od strane tog istog RAKA dozvolu za digitalno emitovanje, a nije imala dozvolu za produkciju i za emitovanje TV programa!? To je zato što se u tuđe carstvo ne zalazi. U sklopu državnih organa podijeljenjih kao plijen vladajućih, nema primjedbi. Ni kod imenovanja, a ni kod rada. Strogo se poštuje pravilo o nedodirljivosti i ne miješanja u „tuđe“ poslove. Javni tužioci i sudije tu nemaju šta tražiti jer se sve odigrava po dogovoru vladajućih i njihovih zakona. Iz tog razloga su mogla bez ikakve reakcije javnosti nestati dokumenta koja su dokazivala krivičnu odgovornost doživotnog predsjednika HDZ-a BiH. I to na putu između dva suda u Sarajevu!

Kako, nakon samo ova dva primjera, vjerovati u iskrenost onih koji se kunu da će sve učiniti i čine u interesu naroda kome pripadaju? Iskrenost je ubijena, iskrenost je ugušena, iskrenost je udavljena lažima onih koji se u nju kunu!