U vogošćanskom naselju Hotonj
OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 19. Oct 2022. 21:10:10
U organizaciji Udruženja demobilisanih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. općine Vogošća, danas (19.10.2022.) je u vogošćanskom naselju Hotonj, na dostojanstven način, obilježena još jedan značajan datum iz perioda odbramebno-oslobdilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine. Radi se o oblježvanju 30. godišnjice „Bitke za Fočansku“. Tim povodom, ispred spomen obilježja šehidima i poginulim borcim ove bitke u ulici Mitra Šućura i Centralnom Spomen obilježju poginulim braniteljima ovog kraja u Donjem Hotonju, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, odata je počast onima koji su, u minulom ratu, izgubili život.


O značaju ove bitke prisutnima je govorio Zijad Kadrić, rukovodilac Općinske službe za boračko invalidsku zaštitu.

-Mi ćemo uvjek imati dušmane, rekao je Zijad Kadrić. Otuda trebamo ostati jedinstveni i snažni, kao što su u ovoj bitci bili naši saborci prije 30.godina, i hrabro se odupirati nasrtajima onih koji bi da našu zemlju izbrišu sa karte Svijeta.Naglasio je da Općina Vogošća intenzivno radi na očuvanju memorije sjećanja gradnjom Spmen obilježja na mjestima značajnih događaja.

Inače, na današnji dan 1992. godine Rašid Bešlija, Safet Đano, Nusret Avdić, Krešimir Pintarić, Adnan Čengić i Sedin Šehović, dali su svoje živote kako bi agresora; koji je u svom bijesu i nemoći da značpajnije ugrozi linije odbrane boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine upotrbljavao i „živi štit“ od prinudno zatočenih Bošnjaka; spriječili u namjerama da probijanjem linija odbrane na ovom prostoru prodre u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Elma Ćatić, Amina Aščić i Amila Grbo pročitale su svoje, vrlo nadahnute, literarne radove posvećene ovom događaju.