ZVIZDIĆ, ČAVARA I RADMANOVIĆ IZABRANI ZA RUKOVODSTVO PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH
Autor: NAP
Objavljeno: 01. Dec 2022. 14:12:26
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na konstitutivnoj sjednici izabrao je rukovodstvo ovog doma.

U Kolegij PD PSBiH imenovan je Denis Zvizdić (NIP) kao predsjedavajući, te za zamjenike Marinko Čavara (HDZ BiH) te Nebojša Radmanović (SNSD).

SDA se javno pobunila zbog kandidature Čavare koji se nalazi na crnoj listi. No, Čavara je izabran za člana Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Za su glasali zastupnici Osmorke, HDZ-a i SNSD-a. Protiv su bili SDA, SDS, DF i Sabina Ćudić iz Naše stranke.

SDA U PALJBI Brine nas činjenica da će u rukovodstvu Parlamenta sjediti osoba s crne liste!

Potrebne većine nije bilo za drugog kandidata za zamjenika Mladena Bosića (SDS), ali se na kraju ni glasalo, jer je već Radmanović izabran. Također, nije se glasalo ni za Zlatana Begića, jer kandidatura nije bila u skladu s Poslovnikom s obzirom da ne pripada konstitutivnim narodima!?


SDA U PALJBI Brine nas činjenica da će u rukovodstvu Parlamenta sjediti osoba s crne liste!

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održava danas konstitutivnu sjednicu na kojoj su novoizabrani poslanici dali svečanu izjavu, a potom je uslijedio izbor predsjedavajućeg ovog doma, te njegov prvi i drugi zamjenik.

Sjednica je nastavljena nakon pauze koju su tražili zastupnici SDA.

Nermin Mandra (SDA) je nakon pauze istakao da ova sjednica bi trebala da ima svečani karakter, pa će u skladu s tim se prilagoditi tom ozračju.

„Ali svakako želim ukazati na neke činjenice, ali i strahove. Uvjerljivo najviše u ovom domu je SDA zastupnika, iza nas je preko 200 hiljada glasova. Slijedi SNSD, pa SDP. Dakle pripadam stranci koja ima najveći broj zastupnika i najveću podršku građana BiH. Ono što pratimo u medijima i što se nagovještava i danas je da ta većina ili da taj stav 270.000 ljudi će kod formiranja vlasti na državnom nivou će biti zanemaren i da će se većina formirati na jedan drugi način. To je legalan način formiranja većine, ali što bi rekle neke stranke pitanje je koliko je legitiman. Struktura te većine koja se nagovještava je vrlo komplikovana i ja gajim određene strahove kako će to sve funkcionirati. Svjedok sam siline političkih sukoba u ovom parlamentu na relaciji građanske stranke i tzv. etnonacionalne. Zaista način na koji je Naša stranka ili SDP diskutovao s kolegama iz HDZ-a je bio na granicama incidenata i uljudnog ponašanja. Imamo brigu kako će se sada to spojiti etnonacionalno i građansko. Izražavam zabrinutost tim prije što se u prijedlozima nalaze imena s crne liste i plašim se kud će svi procesi krenuti ukoliko se scenarij koji ste negdje dogovorili ostvari“, kazao je Mandra.

Šemsudin Mehmedović (SDA) je istakao da se može naslutiti koja je to većina.

„Javnost mora da zna ko preuzima odgovornost za BiH. Ima nekih nelogičnosti i danas spaljujemo iluzije da u tu neku imaginarnu većinu ulaze stranke koje su jedna drugu isključile iz socijalističke internacionale. Da li će se sada SNSD vratiti u tu organizaciju iz koje je upravo zahvaljujući SDP-u izbačene. Ono što trebate uraditi je da izađete za govornicu i kažete glasno ko čini tu većinu“, istakao je Mehmedović.

Safet Kešo (SDA) potcrtao je da se treba vidjeti ko su potpisnici sporazuma, ako se zna da je SNSD odbio potpisati dokument.

Inače, kandidati za rukovodstvo PD PSBiH su Denis Zvizdić (NIP), Zlatan Begić (DF), Nebojša Radmanović (SNSD), Mladen Bosić (SDS) i Marinko Čavara (HDZ BiH).