Aldemar Ibrahimović, bošnjački umjetnik
BOŠNJAČKA KULTURA I UMJETNOST SU NA VISOKOM I ZAVIDNOM NIVOU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Dec 2022. 23:12:37

Aldemar Ibrahimović (1962), jedan od najznačajnijih slikara u Crnoj Gori. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1986. godine, a postdiplomske studije na Cetinju 2013.
Član je ULUCG i SULU.
Od 2011. godine angažovan je kao gostujući profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Dobitnik je više prestižnih nagrada iz oblasti umjetnosti, a u regionu je poznat kao ambasador bošnjačke kulture. Sa profesorom smo razgovarali o umjetnosti, aktuelnim temama, životnom putu i prestižnim nagradama.Intelektualno: Poznati ste kao „ambasador bošnjačke kulture“, velika je to čast. Koliki je emanet nositi to „breme“?
Zahvaljujem na tako laskavoj konstataciji, iako ne mislim, da je baš tako. Ja se samo nastojim predstaviti kroz svoj rad onakvim kakvim jesam sa svim onim što nosim u sebi, duboko svjestan prostora i vremena u kojem sam rođen i u kojem živim. Rođen sam u staroj Rožajskoj mahali, i skoro cijelo djetinjstvo proveo u takvom ambijentu, koji nažalost više ne postoji. Fragmenti tog ambijenta: stare kuće, kule, kapije, pendžeri…neizostavni su elementi svake moje slike.

Intelektualno: Kakva je danas bošnjačka kultura i umjetnost?
Pored svega što se u posljednjih trideset godina desilo i dešava Bošnjačkom narodu na ovim prostorima, mislim da su kultura i umjetnost na visokom i zavidnom nivou. Filmska umjetnost nam je u samom Europskom i svjetskom vrhu. Bošnjački književnici osvajaju prestižne Europske nagrade, tako i muzičari na izvanredan način sevdalinku uzdižu na svjetski nivo. Kada je riječ o likovnoj umjetnosti, dovoljno je pomenuti samo Safeta Zeca.

Intelektualno: Da li postoji određen kvantitet i kvalitet kod današnjih umjetnika, kada očekuju sve „preko noći“?
Kvantitet postoji kao nikada, nadam se da biti i kvaliteta. Istina je da mladi ljudi žele doći do cilja što brže i lakše (mladost je vazda takva i bila). No, u likovnoj umjetnosti je kao i u svakom drugom poslu: strpljiv, marljiv, kreativan, rad donosi rezultate. To je jedini siguran i ispravan put koji bih preporučio mladim ljudima.

Intelektualno: Dobitnik ste nekoliko eminentnih nagrada, održavali ste Vaše izložbe u mnogim državama. U kakvoj je poziciji danas, kada pogledamo ovu virtualnu svakodnevicu, slikarstvo i umjetnost općenito?
Da, da sve to dođe ako radite i istrajavati u svom radu. Nagrade i priznanja ili karijera, nisu moj cilj. To jednostavno dođe kao normalan slijed stvari. Likovna umjetnost kao i sve druge društvene oblasti, teško da se može definisati na način, kako je se to radilo u prethodnim vremenima. Prožimaju se i prepliću razni stilovi i likovni izrazi, tako da to donosi plimu svega i svačega. Na nama je da u svemu tome pronađemo sebe i svoj izraz.Korisnici ili recipijenti imaju neviđenu ponudu, pa i oni mogu da odaberu, ono što odgovara njihovom karakteru i interesovanju.

Intelektualno: Radite u prosvjeti, bili ste gostujući profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Da li, zadnjih godina, dolaze na scenu novi umjetnici?
Naravno, taj izvor je neiscrpan.Vrijeme u kojem današnja omladina živi, pruža veću i bolju mogućnost da se obrazuju, bilo da je to formalno ili neformalno obrazovanje.Zahvaljujući tome, otvorila se mogućnost nevjerovatnih ličnih kreacija, koje nude razne i neslućene vrijednosti, koje nekada šokiraju i provociraju recipijente, čak i stručnu javnost. Tako da se javlja mišljenje, da živimo u vremenu „krize umjetnosti“, ali ja mislim da su to stereotipna i konzervativna razmišljanja.

Intelektualno: U plejadi ste najvećih umjetnika Crne Gore. Mnogo truda je uloženo, čovjek cijelog života uči. Koja je Vaša tajna uspjeha?
Nema nikakve tajne. Moje iskustvo mi govori, da bi se uspjelo u bilo kojem poslu u životu, formula uspijeha je jednostavna: Baviti se ozbiljno svojim poslom, bez ikakvih kalkulacija i improvizacija. Provoditi što više vremena u svom ateljeu, redovno se predstavljati putem izložbi, bilo da su samostalne ili kolektivne u svojoj zemlji i inostranstvu. Više nije važno živite li u maloj ili velikoj sredini, zahvaljujući informativnim tehnologijama i svemu onom što nam omogućava, sve vrste komunikacija u bilo kojoj formi. (intelektualno.com)