SLADOJEVIĆ, ALEKSIĆ I LEČIĆ: PO PET MJESECI ZATVORA “RAVNOGORCIMA” ZA IZAZIVANJE MRŽNJE
Autor: Fena
Objavljeno: 20. Dec 2022. 18:12:53
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu kojom su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić osuđeni na po pet mjeseci zatvora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Apelaciono vijeće je u nepravosnažnoj presudi, koju je danas izrekla sutkinja Azra Miletić, utvrdilo da su Sladojević, Aleksić i Lečić svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu veličali četnički pokret i Dražu Mihailovića, te pjesmama koje u svom tekstu izražavaju prijetnju i nasilje, počinili krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Ova presuda je izrečena nakon što je ukinuta prvostepena presuda iz decembra prošle godine kojom su trojica optuženih bili oslobođeni optužbi. Prema Apelacionom vijeću, optuženi su postupali s umišljajem i bili svjesni da mogu raspiriti nacionalnu mržnju i ugroziti zajednički život konstitutivnih naroda i drugih u Bosni i Hercegovini.

“To što nije došlo do incidenta, ne znači da nije došlo do uznemirenja stanovnika Višegrada”, kazala je Miletić.

Ona je dodala da su trojica optuženih, s obzirom na godine starosti, svjesni situacije u BiH i teških zločina koji su počinjeni nad bošnjačkim stanovništvom u Višegradu.

Činjenica da je “Ravnogorski pokret” registrovan u sudu, kako je istakla Miletić, ne ekskulpira optužene od nedozvoljenih radnji. Ona se osvrnula i na korištenje četničkih simbola, kao i na veličanje četničkog pokreta i Draže Mihailovića, koji su osuđeni i prepoznati kao pokret koji je sarađivao sa fašističkim snagama.

“Tačno je da je zagarantovano pravo na slobodu izražavanja, ali to nije apsolutno pravo”, rekla je Miletić ukazujući i na stav Evropskog suda za ljudska prava o potrebi sankcionisanja govora mržnje.

Sladojević je proglašen krivim u svojstvu predsjednika “Ravnogorskog pokreta”, koji se obratio na skupu održanom 10. marta 2019. u Višegradu i pozdravio Slavka Aleksića zvanog Vojvoda. U presudi se navodi da je na skupu puštana pjesma “Sprem'te se, sprem'te, četnici”, koja izražava prijetnju i nasilje.

U presudi se navodi da je Aleksić izvršio smotru simpatizera, a da je na skupu Lečić uz gusle pjevao pjesmu kojom se veliča četnički pokret i koja izražava prijetnju i nasilje.

Vijeće je konstatovalo da je uzelo u obzir iskaze optuženih, kao i snimke objavljene sa skupa. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

S obzirom da su prvobitno bili oslobođeni optužbi, na danas izrečenu presudu postoji mogućnost žalbe Trećestepenom vijeću Suda BiH, objavio je detektor.ba.

(Foto: Oslobođenje)