KOSOVO: I BOŠNJACI SE PRISILJAVAJU DA DEŽURAJU NA BARIKADAMA
Autor: Sahit Kandić
Objavljeno: 25. Dec 2022. 20:12:16
Prije dvije hefte, kosovski Srbi su krenuli sa novom rundom povlačenja iz državnih institucija Republike Kosova te barikadiranja puteva na sjeveru Kosova, simulirajući ugroženost a sa jasnim ciljem da politički i bezbjednosno ugrožavaju region, na ustaljen način konstantnog prebacivanja težišta krize sa jednog mjesta na drugo, i to cirkularno Crna Gora – Bosna – Kosovo, i tako u nedogled…

Obzirom da je ovom procesu prethodila ozbiljnija kampanja međunarodne zajednice sa naznakama skorog rješenja odnosa Kosova i Srbije, beogradska politika je u cilju preimućstva na terenu te povoljnijeg pozicioniranja faktorizirala svoj pregovarački “ulog” preko svojih političko-kriminalnih poluga: Srpska lista i kriminalnim grupama pod kontrolom tog političkog subjekta, te zaposlenim u svim kosovskim ali i paralelnim srpskim institucijama u ove črtiri općine.

Jasan je i neupitan stav bošnjačkog naroda koji je nedvosmisleno uz državu i institucije Kosova. Dok, srpske kriminalne grupe i njihovo šovinističko političko vođstvo na sjeveru Kosova sredstvima prinude za svoje velikosrpske političke interese su izbacili i pojedine, po potrebi Bošnjake iz institucija te ih odvode da stražare na nezakonito postavljenim barikadama. To je cijena koju plaćaju Bošnjaci za srpske glasove date Adrijani Hodžić na zadnjim centralnim izborima s ciljem da ova njihova kolaboristica srpskim glasovima preotme bošnjačka mjesta u Parlamentu Kosova pa i tu podriva institucije za njihov velikosprski interes na Kosovu.

O tome već nekoliko dana izvještavaju i kosovski mediji na bosanskom jeziku. A ovih dana to potvrđuje i Avdo Avdić inače doajen istraživačkog novinarstva u BiH, pozivajući se na razne izvore ali i potvrde tog stanja od zvaničnika poput predsjednika općinske Skupštine u Sjevernoj Mitrovici, Nedžada Ugljanina, te dakako i osobnog uvida na terenu.


Inače, politički subjekat Srpska Lista proizašao je iz jednog od Briselskih pregovora Kosova i Srbije, a ta opcija izrodila je potom i političku figuru Adrijane Hodžić kako bi svojim djelovanjem bošnjački narod na Kosovu stavila u službi srbijanske politike, te ih ovih dana zloupotrebljavaju mobiliziranjem na antidržavnim barikadama. Zabrinjavajuća je i Hodžićkina sprega sa nekim bošnjačkim političkim strukturama u pećkoistočkom region a što također kompromitira poziciju kosovskih Bošnjaka i u ovom kraju.

Bošnjaci na Kosovu bezrezervno podržavaju cjelovitost i integritet Republike Kosova i integrirani su u sve institucije, a ova akutna devijacija je prolazna jer je rezultat zadnjih trzaja prisile i ucjena Srpske liste, Adrijane Hodžić i kriminalnih oružanih postrojbi na barikadama.

Adrijana Hodžić
Zabrinjavajuća je i Hodžićkina sprega sa nekim bošnjačkim političkim strukturama u pećkoistočkom region a što također kompromitira poziciju kosovskih Bošnjaka i u ovom kraju.


O zabrinjavajućem stanju i zloupotrebi pojedinih Bošnjaka u sjeverenom dijelu Kosova potvrđeno je i za Bošnjaci.Net, da je u pitanju srpska kriminalna sprega s jedne i Arijane Hodžić s druge strane. Zato upozoravamo i pozivamo Bošnjake u Mitrovici i sjevernom dijelu Kosova da ne nasjedaju na takvu priču i da ne idu na bilo kakve barikade.