RUSKI KRAH U UKRAJINI
Autor: Božidar Proročić
Objavljeno: 28. Dec 2022. 14:12:59
Ruska okupacija Ukrajine i više od 300 dana rata pokazali su na vojno-političkom planu mnogobrojne slabosti diktatora iz Kremlja. Tok rata nije donio ni željeni ni očekivani razultat kako bi se uzdigao žestoko posrnuli moral Rusa. Politička propagnda Rusa koja je bila bazirana na famoznoj priči o ,,denacifikaciji Ukrajine”doživjela je svoj fijasko. No milioni raseljenih i prognanih Ukrajinaca, pljačke, silovanja, masovne grobnice, genocidi, egzekucije uništavanje prije svega kulturnih pa i prirodnih dobara je ono što je okarakterisalo politiku Putinove Rusije. Iako je svijet jasno i precizno rekao veliko NE ruskom fašizmu on i dalje kruži kao bauk.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati u njemu. Kuleba je za agenciju Asošijeted pres izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva mjeseca održi ,,mirovni” samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Kuleba je izjavio da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine. Rekao je, međutim, da druge zemlje imaju punu slobodu da razgovaraju sa Rusima, kao što je bio slučaj kada je postignut dogovor o izvozu žitarica između Turske i Rusije. Intervju AP-a pruža uvid u to kako Ukrajina zamišlja kraj rata sa Rusijom, iako bi mjeseci mogli da prođu do eventualnih mirovnih pregovora, koji će u velikoj mjeri zavisiti od složenih međunarodnih razgovora ali i odnosa.

Zima u Ukrajini ide u strateškoj ravni u korist samoj Ukrajini u vojnom smislu postizanja željenih ciljeva i povratka okupiranih teritorija. Majkl Klark, pomoćnik direktora Instituta za strateške studije, Ekseter, Velika Britanija ističe: ,,Oni koji žele da napadnu drugu zemlju bilo gdje širom velikih evroazijskih stepa osuđeni su na kraju da u njoj zimuju. Napoleon, Hitler i Staljin svi su morali da održavaju armije u pokretu pred stepskom zimom, a sada, kada njegova invazija ide korak unazad, ruski Vladimir Putin ukopava snage za zimu da sačeka novu rusku ofanzivu na proljeće.”

Putin je priznao da je oko 50.000 novomobilisanih vojnika već na frontu; ostalih 250.000 upravo mobilisanih obučava se za sledeću godinu. Nema prostora za bilo šta osim još rata. Kratak i nestabilan prekid vatre je jedina druga perspektiva. Putin je jasno stavio do znanja da neće stati. A Ukrajina je jasno stavila do znanja da će se i dalje odupirati i boriti i na kraju će i pobijediti jer svaki okupator je osuđen na poraz nijedan okupator nikada nije ostao na tuđoj zemlji i u tuđoj državi.
Andrej Pjontkovski, naučnik i analitičar iz Vašingtona u svom istraživanju navodi: ,, Ukrajina će pobijediti tako što će u potpunosti obnoviti teritorijalni integritet najkasnije do proljeća 2023. godine. Ovaj zaključak donio je na osnovu dva faktora. Prvi je motivacija, odlučnost i hrabrost ukrajinske vojske i ukrajinske nacije u cjelini, što je bez presedana u novijoj ratnoj istoriji.

Zima koja predstoji i Ukrajincima i Rusima biti teška, jer će rusi pokušati na sve načine da oslabe ukrajinsku infrastrukturu ali i druge resurse. Igraće na kartu slabljenja morala i izdržljivost već uzdrmanog stanovništva, ali pri tome ne treba zaboraviti da su Ukrajinci kroz mnogo teže istorijske periode i razdoblja pokazali svoj duh i moral koji im je u genima. Otpor koji pružaju prevazilazi sve okvire i nadmašuje rusku političko-vojnu propagandu koja je svakim danom sve slabija. Teško da će doći do nekih pomaka u razgovorima jer Ukrajinci jasno znaju što žele oni ne mogu u pregovorima da se kockaju sa svojom državom, identitetom i integritetom. Previše je bolna istorija Ukrajine da bi se pristalo na neki vid kompromisa jer naprosto oni brane ono što je njihovo ne od juče već vjekovima. U narednim mjesecima itekako će biti važna vojno-strateška pozicija Ukrajine, koja mora biti itekako dobro osmišljena kako bi se došlo do željenog cilja. Mnoge stvari na Evropskom i svjetskom političkom planu idu u prilogu Ukrajine. Stvari će se odvijati sporije tokom zime, ali nema sumnje da će ukrajinske snage biti u stanju da se izbore bolje od ruskih zbog zimske opreme koju dobijaju iz Velike Britanije, Kanade i Njemačke. Iz istorije znamo da je rat test volje i test logistike. Kada sagledamo odlučnost ukrajinskog naroda i vojnika, i brzo poboljšanje logističke situacije za Ukrajinu, ne vidim drugi ishod osim ruskog poraza, a on je sigurno neminovan i definitivan označiće i kraj ruskog diktatora i oligarha u liku Vladimira Putina.