KOSOVO: ZAPALJENA DVA KAMIONA NA BARIKADI NA MOSTU KOD DUDINOG KRŠA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 29. Dec 2022. 15:12:34
Tokom protekle noći nepoznata lica zapalila su dva kamiona na barikadi na mostu na reci Ibar, kod mesta Dudin Krš u opštini Severna Mitrovica, javlja Anadolu Agency (AA).

Barikada na mostu koji spaja grad Mitrovicu sa magistralnim putem Mitrovica - Leposavić postavljena je pre dva dana, zajedno sa barikadom u samom gradu, u Bošnjačkoj Mahali kod Tehničke škole.

Uklanjanje barikade u mestu Rudare, kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica - Leposavić još nije počelo. Tu barikadu postavljenu pre 20 dana, čuvali su lokalni Srbi.

Očekuje se danas da lokalni Srbi počnu da uklanjaju kamione i ostalu tešku mašineriju kojima od 10. decembra drže u blokadi puteve na severu Kosova.

Odluka da se barikade sa puteva uklone doneta je sinoć nakon razgovora predstavnika kosovskih Srba sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanog u Raškoj, srbijanskoj varošici nedaleko od granice sa Kosovom.

Uslovi za uklanjanje barikada stvoreni su nakon što je Osnovni sud u Prištini juče na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamenio kućnim iz zdravstvenih razloga i zbog ne postojanja uslova da uživa zakonska prava koja mu kao pritvoreniku pripadaju.

Pantić je sinoć prebačen u njegovu porodičnu kuću. On se tereti za ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i teroristički čin zbog organizovanja napada na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

Kako je izjavio Vučić dobijene su garancije od EU-a i SAD-a da nema nikakvih spiskova Srba i da niko neće biti gonjen zbog organizovanja barikada na putevima.

Srpski predstavnici su početkom novembra izašli iz svih kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregstraciji vozila sa starih, koje je izdavala Srbija, na RKS tablice. Ta odluka je odložena na neodređeno zbog velikih tenzija na severu Kosovu i opasnosti od eskalacije situacije.